Uittocht

MADRID (ANP) – De Spaanse inlichtingendienst CNI heeft bekend gemaakt drie weken geleden een grote groep zwarte pieten te hebben opgepakt die op het punt stond het land te verlaten om zich aan te sluiten bij de jihadisten van IS. Een woordvoerder van CNI: “De mannen gaan rond deze tijd van het jaar altijd naar de haven van Cádiz om zich per stoomschip naar Nederland te laten vervoeren, waar ze als seizoenarbeider pakjes rondbrengen. Dit keer gingen ze echter aan boord van een boot die hen oostwaarts zou brengen. Dit hebben we weten te voorkomen”.
De pietermannen hebben waarschijnlijk hulp gekregen van Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb waarvan bekend is dat ze in Spanje rekruten werven voor de strijd in Irak en Syrië, zo meldde El Pais zaterdag. Deze Spaanse krant kreeg het exclusieve recht om een verklaring van Pedro Cabeza, de aanvoerder van de pietermannen, te publiceren. Cabeza: “Mijn identiteit en die van mijn mannen is de afgelopen twee jaar volledig uitgehold. Na jaren van trouwe dienst, voelden we ons uitgekotst door de Nederlandse samenleving. Gediscrimineerd. We voelen ons niet langer welkom. Niet langer veilig. We dachten dat een jaar in Spanje die gevoelens zou verzachten. Dat is niet gebeurt. Door het aanhoudende debat in Nederland over ons bestaansrecht, zijn we ons gaan bezinnen op wie we eigenlijk zijn. Waar liggen onze wortels? Onze voorouders waren Moren, gevreesd om hun religie. In Spanje en het Middellandse Zeegebied heersten ze bijna duizend jaar en voerden ze de islam in. Aan dat krachtige beeld hebben ons in deze moeilijke periode opgetrokken. Bovendien is het verspreiden van de Islam erg actueel”.
De antropoloog Scott Atran stelt: “Radicalisatie kan inderdaad worden toegeschreven aan de zoektocht naar een identiteit, morele verontwaardiging, en een doel in het leven”. De Nederlandse regering onthoudt zich vooralsnog van ieder commentaar. Terwijl in het Nederlandse straatbeeld de effecten van het ontbreken van de groep pieten ondertussen duidelijk zichtbaar zijn. Veel gemeentes hebben nep-pieten ingezet om het kinderfeest niet te verstoren.
Cabeza: “Eigenlijk mogen we Nederland dankbaar zijn over de crisis rondom onze identiteit. Het heeft ons in contact gebracht met onze roots, met wie we echt zijn en willen zijn. En ja, als jihad-strijder in Syrië kan er op me geschoten worden. Da’s altijd nog beter dan gediscrimineerd.”