‘The moment seizes us’

Onlangs zag ik de film Boyhood van regisseur Richard Linklater. Deze film stond al een poos op mijn lijstje. Het is een veelbesproken film, mede door een briljant idee van de regisseur: een gewone jongen volgen van de basisschool tot en met zijn eindexamen. Als kijker ga je echt meeleven met de hoofdrolspeler Mason. De weg naar volwassenheid kent behoorlijk wat hobbels die impact hebben op het leven van de jongen maar het drama wordt nooit aangezet. Misschien is het juist de eenvoud die de film zo goed maakt. De film eindigt met een scène die me aan het denken zette. Mason praat met zijn soulmate Nicole:

Nicole: ‘You know how everyone’s always saying seize the moment? I don’t know, I’m kinda thinking it’s the other way around. You know, like the moment seizes us.’
Mason: ‘Yeah. Yeah, I know. It’s constant – -the moment. It’s just… It’s like it’s always right now, you know?’
Nicole: ‘Yeah.’

Ik realiseerde me dat er een rode draad, bestaande uit belangrijke levensgebeurtenissen, door ons leven loopt. We maken van deze gebeurtenissen zelf grootse dingen, terwijl ze eigenlijk alledaags zijn. Neem de trouwdag – is het echt die dag die ons leven verandert? Ik denk dat eerder de dagen voor en na de bruiloft, die veranderden in weken en jaren, bepalend zijn. Zoveel van deze levensgebeurtenissen zijn prachtig en tegelijkertijd normaal. Als je geen hype maakt van zo’n gebeurtenis zie je pas hoe mooi het moment kan zijn. Wanneer je open staat voor elk moment, kan het moment jou pakken in plaats van andersom. Laat het citaat uit de film eens tot je doordringen. Gewoon, tijdens de alledaagse dingen. Als je een kopje thee zet, als je naar school gaat of naar je werk onderweg bent of als je je tanden poetst. Misschien lukt het ons daarna ook tijdens de speciale momenten in ons leven stil te staan bij dit idee. Om vervolgens te bedenken dat er geen bijzondere en niet bijzondere momenten zijn, want wij bepalen het moment niet. Elk moment is er een. Elk moment is even mooi.