Stop met zeuren

Zeuren en klagen, we doen het allemaal wel eens. Alleen nu ik regelmatig in andere landen woon en werk, krijg ik langzaam maar zeker door hoe goed wij Nederlanders er in zijn. Een onderzoek uit 2011 door eens Amerikaans bedrijf geeft weer dat wij zelfs in de top 3 van de meest depressieve landen staan. Maar waarom? Als je veel in het buitenland komt besef je opeens dat het in Nederland helemaal nog niet zo gek is om in te wonen.

Ik werk tegenwoordig in Oxford (Groot Brittannië).Het weer is bijna hetzelfde als bij ons, de treinen zijn duurder, de wegen zijn hobbeliger, de fietspaden zijn er nauwelijks en dan heb ik het niet eens gehad over de enorme bedragen die studenten hier betalen om naar de Universiteit te gaan. Het positieve verschil is hier dat mensen altijd bereid zijn om je te helpen en dat de beleefdheidsvormen duidelijk aanwezig zijn. De oh zo Nederlandse klaagcultuur zul je in ieder geval hier nooit tegen komen.

Niet alleen hier, ook in Spanje zijn ze een stuk vrolijker. Oke,het weer mag misschien een stuk beter zijn maar ook in Spanje hebben ze het veelal minder geregeld dan bij ons. De werkloosheid groeit, het heeft kapitaal injecties nodig vanuit de Europese Unie en denk maar niet dat je elke maand netjes je studiefinanciering van de Spaanse overheid op je rekening gestort krijgt.

In landen zoals Rusland en Noord-Korea mag je als journalist niet alles zeggen over de overheid of een onderwerp wat taboe zou zijn. In China is er een één kind politiek, Saudi Arabië behandeld de vrouwen niet altijd even fijn en in de Verenigde Staten kan je alleen een zorgverzekering betalen als je erg rijk bent.

Wat ik bedoel te zeggen is, we hebben het helemaal niet zo slecht als dat we denken. We mogen blij zijn dat er überhaupt treinen rijden, dat we alles op de fiets kunnen doen zonder gevaarlijke manoeuvres uit te halen, dat we een redelijk stabiele economische situatie hebben, dat we alles mogen zeggen wat we willen en ga zo maar door. Het wordt tijd dat wij als Nederlanders eens wat positiever gaan kijken tegenover onze samenleving. We zijn trots op ons land en de typische Nederlandse producten die we hebben (anders zouden we allemaal niet massaal onze pakken hagelslag meenemen op vakantie). We mogen dat best eens uitstralen naar onze medemens, stop met zeuren en wees blij dat je in Nederland woont.