REIZENDE MELKKOE

Fons Nijpels 30 nov 2015

Een recent onderzoek van de Consumentenbond maakte duidelijk dat het zogenaamde ‘tax-free’ kopen op Schiphol (alleen voor reizigers naar buiten Europa), een vorm van oplichterij is. De uitgespaarde belasting wordt door de winkeliers in eigen zak gestoken. Nou, dat was mij allang opgevallen. Luchtreizigers worden op alle luchthavens op de wereld bedonderd waar ze bijstaan met torenhoge prijzen. En tax-free is een volslagen dooie mus. Als je eenmaal in het winkelcentrum van de vertrekhal bent aangekomen, word je als melkkoe beschouwd door een graaiende middenstand, die op hun beurt weer worden belaagd vanwege de hoge huren die ze moeten betalen. Schiphol is niet de enige waar deze roverij op klaarlichte dag plaatsvindt, het is een moderne vorm van het aloude kapen. Ik kan ervan meepraten.

Ik moest eens overstappen op Heathrow en had dringend behoefte aan koffie om niet in slaap te vallen. De eenvoudige kop koffie bleek 7,5 euro te kosten. Daar kan de Nederlandse horeca nog wat van leren! Op een super de luxe luchthaven in de Perzische golf moest ik een broekriem kopen, want mijn ceintuur was gebroken bij de zoveelste veiligheidscontrole, waarbij je dat ding steeds moet afdoen. Bij de herenmodezaak waar 6 personeelsleden rondliepen om nul klanten te bedienen kon ik een nieuwe kopen voor 125 US dollar, ruim meer dan 100 euro. Voor een plastic ceintuur! Er stond dan wel ‘Armani’ op, maar of dat echt is, is ook nog maar de vraag. Ik heb mijn afzakkende broek in het gareel gekregen door het kopen van een kofferband. Wie niet sterk is moet slim zijn. Ik kan de consument alleen maar adviseren: koop niet op luchthavens. En zelf ben ik daar consequent in koopstaking.

Het verschijnsel doet zich ook voor buiten de luchthavens. Op veel plekken in de wereld is het openbaar vervoer op het laatste stuk naar de luchthaven plotseling 2 x zo duur als op de rest van het traject. Dat geldt o.a. voor de luchthavens van Athene, Dubai, Johannesburg, en ook voor de snelbus waarme je naar het centrum van Kaapstad vervoerd kunt worden. Ook in Nederland moet voor de directe trein tussen Schiphol en Rotterdam een belachelijke toeslag worden betaald. Reizigers worden als melkkoeien beschouwd!