NOSTALGISCHE BAKBEESTEN

Fons Nijpels 23 nov 2015

Hier en daar kom je ze nog wel tegen: van die zware, veel ruimte-innemende, grote t.v. toestellen, meestal ook nog met het verouderde beeldformaat 3 bij 4. Tjonge. tjonge wat is de vernieuwing snel gegaan. Tot en met de jaren ’90 keken we tv via deze grote bakbeesten. En er was ook nog maar nauwelijks internet, dus dit was het belangrijkste medium van die tijd. Eerst kwam er het nieuwe breedbeeldformaat; nog grotere bakbeesten, heel duur nog, waarvan de verkoop werd aangewakkerd met de belofte dat binnen het jaar de uitzendingen in dat nieuwe formaat 6×9 zouden worden uitgezonden, zodat op de oude formaat toestellen boven en onder in het beeld een zwarte balk zou verschijnen, en je dus als het ware door een sleutelgat ging kijken. Nou, het heeft nog vele jaren geduurd voordat inderdaad 6×9 standaard werd, maar toen was het breedbeeld-bakbeest al weer bijna verouderd.

Want daar was ineens het langbeloofde flat-screen! Plat, licht, en je kon ze zelf als een spiegel aan de muur hangen! Het vertrouwde schilderij verdween en het platte beeldscherm nam zijn plaats in. En er kwam ruimte vrij, want het oude bakbeest werd afgevoerd, en zelfs het meubel daaronder kon naar Marktplaats, want het had niets meer te torsen. Ook die flat-screens waren aanvankelijk onwaarschijnlijk duur, maar dat veranderde snel. En nu weten we al niet beter meer. Alleen het medium tv ondervindt nu zware concurrentie van het internet, dat natuurlijk die strijd gaat winnen.

De nog steeds werkende bakbeesten hebben hun langste tijd gehad, en ik kijk er steeds nostalgischer naar. Met toch een zekere blijheid dat we ervan af zijn. Hoe vaak heb ik zo’n loodzwaar geval niet moeten optillen? Met mijn knie eronder, omdat alleen mijn armen het niet aankonden?

Thuis heb ik nog een werkend exemplaar staan waarmee ik nog naar -lach niet- BETAMAX videobanden kan kijken. Oude opnamen met veel sneeuw. Het zal wel niet lang meer kunnen. Iemand interesse om me van het zwarte Philips bakbeest, nog met 3×4 beeldscherm, af te helpen? Want zelfs de kringloopwinkel heeft er geen interesse meer in. De SONY videorecorder en het verrijdbare tv-meubel mag erbij.

De tijd van de immense bakbeesten is definitief voorbij.