“Longen van de wereld”

Roy Hiralall 30 nov 2015

Milieuactivisten roepen regelmatig dat het Amazonegebied, “longen van de wereld”, gezond gehouden moeten worden. Maar als het gaat om financiële lobby ter ondersteuning daarvan dan haken zij af. De landen met de “longen” willen wel maar worden beperkt door hun economische situatie. Behoud van de “longen” is alleen mogelijk tegen hoge renteleningen waarvan alleen de rijke landen beter worden.

Maandag begint in Parijs de 21ste klimaatconferentie COP21 met als insteek de opwarming van de aarde deze eeuw tot 2% te beperken. Men hoopt dat de maatregelen nieuwe impulsen zullen geven aan hernieuwbare energie. De Nederlandse overheid geeft jaarlijks 3 à 4 miljard euro subsidie aan de grootste CO2 vervuilers, kolencentrales. Deze subsidies kunnen beter aangewend worden om binnen 3-4 jaar alle opgewekte energie in de CARICOM landen te vervangen door hernieuwbare energie. Zij hebben een geïnstalleerd vermogen van 5787,3 MW waarvan maar 485,4 hernieuwbaar is, een schrale 8%. Hierom is mijn boodschap aan de heer Rutte tijdens de klimaatconferentie: “Stop met praten, kom in actie en help ons om de longen van de wereld te behouden”.

Vorig jaar ben ik gestart met mijn onderzoek naar de toepasbaarheid van zonne-energie in Suriname. Daaruit is gebleken dat er wel degelijk op grote schaal zonne-energie tegen lage kosten toegepast kan worden mits er vanuit de overheid support is.

In mei 2015 heb ik mijn onderzoeksresultaten gepresenteerd aan het topmanagement van Staatsolie in Suriname. Hierop volgend heb ik een rekenmodel ontworpen waarmee op een snelle manier nagegaan kan worden welke energieopwekkingsbronnen het beste economisch resultaat over een bepaalde periode opleveren. Uit de kosten-baten analyse van de cashflow blijkt dat zonne-energie het meest winstgevend is en de kortste terugverdientijd heeft dan Diesel en Heavy Fuel Oil.

In tegenstelling tot Diesel of HFO die 24 uur per dag energie kan leveren heeft zonne-energie de beperking dat het alleen energie opwekt bij zonlicht. Desalniettemin bestaan er wel ontwikkelingen om zonne-energie op te slaan en te gebruiken wanneer de zon niet schijnt. HFO heeft een lage kostprijs per kWh maar de schadelijke stoffen die bij de verbranding vrijkomen hebben catastrofale gevolgen voor de bewoners in de omgeving van de energiecentrales.

De resultaten van mijn onderzoek wil ik kenbaar maken aan eenieder die mijn enthousiasme voor het wereldwijd toepassen van zonne-energie om de longen van de wereld te behouden deelt.