Is Marco Borsato De Saaiste Man Van Nederland?

methusela 23 nov 2015

Marco en Anouk worden in de pers afgeschilderd als twee tegenpolen. Marco zegt over Anouk: ‘Anouk is Anouk, en die is vooral bezig met Anouk.’
Anouk heeft blijkbaar betere dingen aan haar hoofd dan Marco van repliek te dienen.
Marco draait al wat jaren mee en won de Soundmix Show. Een voorloper van The Voice.
Hoewel Brits -The Voice- jurylid Tom Jones pas op 62-jarige leeftijd zijn eigen nummers ging schrijven, is een vergelijking met Anouk niet ver te zoeken. Beiden hebben met doorzettingsvermogen , niets ontziende overgave en concessieloze verkenningen naar muzikale grenzen hun carrière op eigen kracht opgebouwd.
Zonder hulp van een talentenjacht.
Dus dat Anouk alleen maar met Anouk bezig is klopt helemaal. Zij imiteert niemand. En zij wordt ook niet in navolging van de Britten getypecast als de Nederlandse Tom Jones.
Deze eer valt Marco te beurt.
Hoewel Marco een ongekende populariteit geniet kun je zijn repertoire niet gewaagd noemen.
De door John Ewbank gepende teksten staan bol van angst voor verlies en eenzaamheid, en een verlangen om bemind te worden. Hoewel de megalomane titel Lopen Op Het Water verraad dat Marco hogere ambities heeft zie je dit niet terug in de keuze van zijn kandidaten.
Terwijl Anouk feilloos door imitaties van wereldberoemde artiesten prikt beoordeelt Marco de zang op herkenbaarheid.
Als Marco zich in pijnlijke overjarige dansbewegingen wurmt om een eventuele kandidaat te overtuigen van zijn enthousiasme toont Anouk haar waardering door te luisteren. En eerlijke kritiek te geven.
Wellicht wringt daar de schoen.
Kijken Marco en zijn vrouw later de uitzending terug? Masseert Leontien zijn pijnlijke spieren terwijl ze terloops vraagt waarom hij nooit meer zo naar haar kijkt? Of wanneer hij voor het laatst voor haar het vuur uit zijn sloffen danste?
‘ Neem een voorbeeld aan Anouk,’ stelt ze misschien voor. ‘ Die heeft altijd verkering met leuke kerels, en gaat thuis uit haar bol. Niet ten overstaan van een heel publiek’.
Bij de volgende audities neemt Marco zich voor om een zanger te vinden die in zijn muzikale voetsporen kan treden. Voor Leontien.
Het is het einde van de auditiedag. De laatste kandidaat komt op. De band speelt de eerste tonen van De Clown van Ben Cramer. Vier juryleden wachten gespannen af. De zanger heeft een prachtige warme ietwat hese stem.
‘ Hij was maar een..’
Marco slaat op de I Want You knop. Zijn stoel draait naar het podium.
‘Kloon.’