Iedereen journalist

Xam 18 nov 2015

De terreuraanslagen in Parijs zullen we nooit begrijpen. Op sociale media volgt iedereen het nieuws op de voet en levert iedereen een eigen bijdrage aan deze vreselijke gebeurtenissen. Henk doet verslag over Parijs vanuit Den Helder, Coen verslaat het nieuws over Hannover vanuit Londen en Kim praat je bij over Syrië vanuit Heerenveen.

Opeens zijn we allemaal zelfverklaard oorlogsjournalist en spelen we ‘nieuwsje’. We spuwen zogenaamde keiharde feiten die nergens op zijn gebaseerd. Geloven iedere tweet die we tegenkomen en verspreiden dit vervolgens gewoon verder. Zelfs mensen met een ‘vinkje’ op Twitter verspreiden bizarre feiten de wereld in. Elke bron wordt door mensen geloofd, ook al heeft deze maar 300 likes op Facebook en 43 volgers op Twitter. Pure bangmakerij. Dit kan niet. Een helder voorbeeld hiervan is de Canadese man die onterecht werd aangezien als een van de aanslagplegers in Parijs. Er werd een foto van deze onschuldige man gephotoshopt tot iemand met een bomvest aan en een Koran in de hand. Deze foto ging viraal op social media en belandde zelfs op de voorpagina van een Spaanse krant. Ongelooflijk.

Even iets anders. We gaan even een paar weken terug. Op 12 oktober jl. stond een mevrouw uit Purmerend de camera van 1Vandaag te woord over de vluchtelingencrisis. Volgens mevrouw zouden de vluchtelingen onze banen afpakken. Op de vraag wie dat had gezegd antwoordde de vrouw: ‘Dat heb gestaan – op Facebook.’ Ook deze vrouw is slachtoffer geworden van iemand die journalistje wilde spelen. Laten we daarmee ophouden en het werk aan de professionals overlaten. Twijfel gerust aan alles wat je hoort en neem alleen feiten aan die echt zijn bevestigd. Dank!