Het belang van goede koffie
Voor mijn neus staat de jongen – volgens zijn naamplaatje genaamd – Pedro achter de toonbank van de Starbucks met zijn handen gebarend de ‘specials’ op te noemen. Ik denk er niet aan. Voor mij is het heel ‘standaard’ een Chai of een Latte. Maar hoe erg mijn ogen nu ook dichtvallen ik proef in gedachten de eerste slok van mijn koffie al. De keuze voor een Latte is sneller gemaakt dan ik er erg in heb. Wil ik er vandaag iets bij? Nee alle bijzaken zouden de aandacht van mijn geliefde koffie wegnemen. Ik hoor het zoemende geluid van de koffiebonenmaler. Dat klinkt zo lekker en rustgevend in mijn oren. Ik moet nu gaan sparen voor een echt koffieapparaat. Ik heb al 250 euro gespaard, maar ik vraag me af of dat bedrag voldoende is. De geur van de vers gemalen koffiebonen komt me nu tegemoet. Ik raak in de ban van het geurmengsel. Naast de geur van geurkaarsjes en wierook is dit toch de enige andere geur die me in pure extase brengt. Zouden meer mensen dit herkennen wat ik nu ervaar? Ik heb een keer een zeer openhartig gesprek gehad met een barista over het belang van de temperatuur van het water en de melk voor de smaak van goede koffie. Mijn collega die erbij zat, keek ons aan met een blik van hebben jullie het nu over koffie of gaat dit over iets heel anders. Ik moest erom lachen want niet heel vaak tref je een persoon die zo gepassioneerd over een bepaald onderwerp kan praten. In die 10 minuten voelde ik me dus echt begrepen en mijn collega zei ja sorry je kreeg gewoon een koekje van hem. Gratis. Ik weet tot de dag van vandaag niet of mijn collega nu gelijk had. Laten we het gemakshalve in het midden laten. Laten we er maar geen sticker op plakken en gewoon een ‘koffieklik’ noemen. Sommige dingen moet je niet willen benoemen. Dat zou volgens mij afbreuk doen aan het moment.