Gemeente Rotterdam; mijn oude broek zakt er vanaf!

Opmerkelijk! Steeds die nieuwe regeltjes en leuzen van Gemeente Rotterdam! Ze wekken soms sterk de indruk dat menigeen in de bijstand de neiging heeft om met de nodige regelmatig te frauderen. Nu wees onderzoek van de Nationale Ombudsman onlangs uit dat het gros van de personen die door de fraudewet wordt beboet, niet doelbewust fraude pleegde. Daarom vond de ‘denktank’ van Gemeente Rotterdam het kennelijk hoog tijd om het er maar eens goed in te smeren; een gewaarschuwd man telt immers voor twee! Mijn mond viel dan ook open van verbazing bij het lezen van het volgende artikeltje uit het foldertje dat was meegezonden met de uitkeringsspecificatie van oktober:

"Je oude broek verkocht? Meld het bij de Gemeente!"

In de eerste instantie denk je aan een smakeloze aprilgrap maar het tegendeel is waar. We leven in november en het is Gemeente Rotterdam bittere ernst! Zo’n oude broek kan namelijk nog behoorlijk wat geld opleveren! Neem maar eens een kijkje in een van de kringloopwinkels van Piekfijn. Dat de spullen er gratis worden aangeleverd en de winkel grotendeels draait op vrijwilligers doet niet ter zake. Geld moet rollen en dat geldt kennelijk vooral voor mensen met een kleine beurs! En zeg nou zelf; we hebben het wel over de ‘Bijenkorf’ onder de kringloopwinkels! Maar of er bij de verkoop van je oude kleding daadwerkelijk sprake is van extra inkomsten is natuurlijk nog maar de vraag. Voorbeeld:

Ik koop een jas voor 40 euro en verkoop ‘m vervolgens voor 10 euro.
Extra inkomsten van 10 euro of minder uitgaven omdat die jas me uiteindelijk geen 40 maar 30 euro heeft gekost? En hoe nu verder zonder jas? Er zal nu toch een andere voor in de plaats moeten komen. Een ding is zeker; bij Piekfijn vind je die niet voor 10 euro!

In een wereld waar corrupte politici en bankiers zich onvermoeibaar op grote schaal verrijken d.m.v. omkoping, foute investeringen en gluiperige geopolitieke spelletjes, maakt Gemeente Rotterdam zich druk om onze oude broek! Zie ik het verkeerd of begint het bestuur van deze ‘stad van het jaar’ elk gezond realiteitsbesef te verliezen? Of is het misschien een weloverwogen strategie, net als die voor terrorisme? Als je er maar flink over blijft doorhameren dan gaan we het nog geloven ook: in alle hoeken van Rotterdam schuilen potentiële fraudeurs en die mogen nu wel erg oppassen! Jeetje! Wat een angst! Die oude broek, daar doe ik het voorlopig toch nog maar even mee. Piekfijn krijgt ‘m sowieso niet!