Foto van jouw profiel

Kasper Lindhorst 25 nov 2015

"Alweer een account aanmaken" denk ik bij mezelf, als ik meer toegang probeer te krijgen tot een artikel. Met tegen zin klik ik op "registreer" en zie de waslijst van lege velden die ingevuld moeten worden. Langzaam vult het scherm voor mij zich met persoonlijke gegevens, en dan zie ik in een keer een blauwe balk met een typisch lettertype en de tekst: "Log in". Het is mij al snel duidelijk dat ik het hele registratie proces kan versnellen door simpel weg toestemming te geven dat een applicatie mijn Facebook gegevens gebruikt om een account aan te maken.

Ik klik op de blauwe balk en word door verwezen, waar ik vervolgens toestemming moet geven voor het verhalen van mijn Facebook gegevens. Er staat een kort lijstje welke gegevens er worden gedeeld met de app, en dat de app niet met mijn Facebook account berichten plaatst op mijn tijdlijn. Ik geef zonder erbij stil te staan toestemming, enige waar ik baat bij heb, is dat ik zo snel mogelijk een account heb. Het feit dat mijn Facebook gegevens worden verzonden, wekt geen zorgen. Het is ten slotte een social media account en hoe je het wendt of keert, met de Big Data trend van tegenwoordig komen de grote technische jongens toch wel aan mijn gegevens.

Er laadt zich een nieuwe pagina, en ik ben terug op de website waar ik begon. Ik zie in de rechterbovenhoek dat er een account is aangemaakt, want de knop "Inloggen" is vervangen door "Log uit" en een mooie leeg vakje staat ernaast waar een profielfoto hoort. Welke foto ga ik uploaden of laat ik mijn profiel ‘kaal’? De formele foto (de LinkedIn foto) of informeel? In plek dat mij de vraag te binnen schiet "Wat wil ik laten zien van mijzelf, hoe wil ik mijzelf profileren?" vraag ik mij eerder af welke foto geen kritiek gaat opleveren, welke foto is passend? Een profiel foto voor de verkeerde doelgroep kan je maken of breken. De boeman verhalen dat een foto van een judo toernooi waar ik aan deel heb genomen mijn toekomstige baan kan kosten, zetten je toch aan het denken. Is het waar en is het niet overdreven? Is een foto zo’n kwaal geworden? Een echte professional houdt werk en privé gescheiden, toch?

Uiteindelijk upload ik mijn LinkedIn foto, maar als ik de foto zie, voelt het saai en zie ik na enkele muis klikken mijzelf in een rubber bootje op Verdon rivier.