ENGELSE ZIEKTE
In de ‘Metro’ verscheen een prijswinnende column met een Engelstalige titel. Bij lezing blijkt het een leuk verhaal te zijn over het reizen per spoor in Nederland. Maar waarom die titel nou zo nodig in het Engels moest blijkt niet functioneel uit het verhaal, waarin overigens nog een zin voorkomt die volslagen zinloos in het Engels is.
Nou heb ik niks tegen het Engels, het is een wereldtaal, en als je die taal machtig bent kom je een heel eind in de wijde wereld. En misschien komt er ooit nog wel eens een tijd dat we onze kinderen Engelstalig gaan opvoeden, en het Nederlands afglijdt tot een doods iets, zoals nu het Latijn. Op zich valt de geschiedenis niet tegen te houden, maar er is volstrekt geen reden om die ontwikkeling aan te jagen en nu al, te pas en veelal te onpas, over te schakelen op Engels. Er is niks mis met onze taal, en het kan zo mooi gebruikt worden! Gevoelens uitdrukken gaat nu eenmaal beter in de eigen taal. Maar de ‘Engelse ziekte’ grijpt steeds verder om zich heen. Het straatbeeld verengelst met de week, en er zijn veel Nederlandse artiesten die denken hun moerstaal te moeten verloochenen door over te schakelen op het Engels. En meestal nog bar slecht ook, maar dat valt blijkbaar minder op. Engels is hip, jong, vlot en modern, dus weg met onze eigen taal! Duidelijk is dat de ‘Engelse ziekte’ overal heeft toegeslagen en er geen weg terug is. Maar afremmen kan nog wel!
Bij de vluchtelingen- en Zwarte Piet discussie beroept men zich voortdurend op de Nederlandse cultuur. Die is waardevol en verdient dus bescherming. Niettemin leveren we onze moerstaal, toch een belangrijk deel van die cultuur, telkens probleemloos in en accepteren we Engels alsof dat de gewoonste zaak van de wereld is.
Zelfs de Angelsaksische cultuur dringt steeds verder door. Wie vierde vroeger ooit Haloween of Valentijnsdag? Welk warenhuis of winkelier waagde het vroeger om nog voor Sinterklaas de kerstversiering uit de kast te halen? Moet je nu eens kijken!
Kom op mensen: laten we op dit punt iets minder hard van stapel lopen. De Engelse ziekte krijgen kan altijd nog.