Drapeau français

Weer een profielfoto op Facebook aangepast waarin de drie kleuren van de Franse vlag worden weergegeven.
Ik vind het lastig. Dit is de meest bloedige aanslag op Frans grondgebied ooit. 127 doden. 80 gewonden. Het is vreselijk, verschrikkelijk en dit mag en kan simpelweg nooit meer gebeuren. “Mijn gedachten gaan uit naar de gewonden, overledenen en nabestaanden,” is een veel gehoorde uitspraak op deze grauwe, grijze zaterdag 14 november.
Mijn gedachten gaan niet alleen uit naar Frankrijk, maar ook naar de 18 doden en 41 gewonden als gevolg van een zelfmoordaanslag, gepleegd op 13 november 2015 in Bagdad. Naar de meer dan 3000 doden als gevolg van het conflict in Oost-Oekraïne. En naar de inmiddels 191.000 (geschatte) doden als gevolg van de oorlog in Syrië.
Hiermee wil ik niet concluderen dat ik dergelijke gebeurtenissen zoals in Frankrijk ongemoeid laat. Het tegenovergestelde geldt. Maar het lijkt me onethisch en ronduit egoïstisch om deze schrikbarende dodenaantallen zomaar in een doofpot te stoppen onder het mom van “dit speelt zich ver van huis en haard af, dus niet aan de orde.”
Het moet afgelopen zijn met de algemene nuancering van aanslagen buiten de westerse wereld op deze aardkloot. Want, wanneer de ontwikkelde westerling er geen last van heeft, is de ernst van dit soort zaken totaal niet aan de orde.
Ik denk dat dit ons grootste probleem is. De westerling is bewust onwetend of wordt bewust onwetend gehouden. Oorlogen die zich ver van ons bed afspelen houden ons niet dagelijks bezig. Men is drukker met zichzelf, zwarte Piet of commentaar geven op MP Rutte, omdat hij Nederland kapot zou maken met het openstellen van de grenzen. Mensen uitmaken voor schapen is dan een beetje overdreven, maar de term kuddedier lijkt me wel gepast.
Mensen lopen te veel achter elkaar aan en daarmee verliezen we de focus van wat écht belangrijk is, daarmee verliezen we grip op wat er echt aan de hand is op de wereld.
Ik ben geen wereldverbeteraar, daarvoor is de wereld te groot. Maar als we nu met zijn allen eens proberen om naar het hele plaatje te kijken in plaats van naar hoelang we de kleuren van de Franse vlag op onze profielfoto willen, misschien worden we dan bewust van de verschrikkingen die plaats vinden elders op deze, voor 70% uit water bestaande, blauwe bol.