Dit is een oproep tot nuance
Na de aanslagen in Parijs ontplofte het internet. Helaas niet alleen door steunbetuigingen. Links én rechts, politici én burgers; vanuit elke hoek grepen mensen de kans om de discussie te starten. Empathie en gematigdheid werden in één klap het raam uitgegooid. “#PrayforParis? Stop daarmee, alle religies zijn kut.” “Grenzen dicht? Doe normaal, iedereen is welkom.”
Het vurige debat waarin men lijnrecht tegenover elkaar staat, biedt geen ruimte voor een luisterend oor. Wat een ander te zeggen heeft maakt niet uit, zolang men zijn mening maar kan spuien. De relatieve harmonie die #JeSuisCharlie bracht is verdwenen. Politici verklaren het oorlog. Vluchtelingen krijgen de schuld. Met krachtige krantenkoppen en korte Tweets is “too long; didn’t read” accurater dan ooit. Toch is dit een oproep tot nuance.
Feiten vertellen dat je meer kans hebt om dood te gaan door een vallende koelkast, dan door een terroristische aanslag. Van dat terrorisme wordt slechts 2% gelinkt aan de Islam. En hebben wij er ooit bij stilgestaan hoe schadelijk de arrogantie van het Westen is, door onze levenswijze en politiek superieur te stellen aan dat van de rest van de wereld? Kolonisatie, oorlogen en het afzetten van dictators leidde tot anarchie en rebellering. Niet alles is steevast de schuld van de ander.
Begrijp me niet verkeerd: ik snap de toenemende angst. IS verspreidt zich snel, het aantal terroristische aanslagen neemt toe en tussen vluchtelingen zitten absoluut rotte appels. Maar angst is een slechte raadgever: het leidt tot onbegrip en daaruit volgt haat.
We moeten vechten tegen terroristen, maar niet op dezelfde manier als zij. We moeten ons wapenen tegen haat en angst, maar niet met dezelfde wapens als zij. Haat creëert haat, en in een oorlog zijn er slechts verliezers. Beantwoord haat met liefde. Een partij heeft geen macht als zij geen respons krijgt.
Noem me naïef, of zelfs dom. Maar ik geloof. Ik geloof in hoop en liefde, in vrijheid en broederschap. Ik geloof dat we met z’n allen de wereld kunnen verbeteren.
Lees je in voordat je een mening vormt, en sta jezelf toe je al gevormde mening aan te passen. Trap niet in de val van grote woorden en geloof niet alles wat je leest. Blijf kritisch. Luister naar degene die iets anders vindt dan jij. Check de feiten. Nuanceer. Herformuleer. In ruil daarvoor, ontvang jij misschien ook begrip. In ruil daarvoor, kunnen we weer een gesprek aangaan. In ruil daarvoor, vinden we misschien een oplossing.