De omgekeerde wereld

SamKrocke 17 nov 2015

Ik leef in een omgekeerde wereld. Achterstevoren. Ondersteboven. Een wereld waarin een steen naar een Israëliër gooien als terrorisme wordt gezien en 35 Palestijnen afschieten als gerechtigheid. Een wereld waarin je een goed mens bent wanneer je een filtertje over je profielfoto gooit en datzelfde mediaplatform vervolgens gebruikt om haat te zaaien. Een wereld waarin religie gebruikt wordt om haat en geweld te rechtvaardigen.
Ik ben niet voor het ongecontroleerd toelaten van vluchtelingen; ik ben niet tegen elke vorm van oorlog. Ik ben tegen de heersende ‘als-we-collectief-wegkijken-gaat-het-misschien-wel-over’ manier van denken. Ik ben tegen de ultra gesimplificeerde positie die mensen tegenwoordig over veel te complexe onderwerpen innemen. Ik ben het beu dat ‘Nederlander zijn’ puur en alleen op overeenkomst van etniciteit gebaseerd wordt; ik dacht dat we daar voorbij waren.
Het échte gevaar voor onze samenleving, dames en heren, ligt namelijk niet bij de terroristen; niet bij legers; niet bij religie. Hetgeen waar we de meeste angst voor zouden moeten hebben ligt veel dichter bij onszelf, pal in ons midden. Het échte gevaar ligt daar waar Thomas Mann ons 77 jaar geleden al voor waarschuwde, het échte gevaar ligt bij de massamens. Hij die niet in staat is voor zichzelf te denken, met als enig levensdoel ‘onderdeel zijn van de massa’: De katalysator van het nazisme, de veroorzaker van polarisatie in onze samenleving. Hij die het extremisme langs beide kanten voedt dat als een snel groeiend monster geduldig ligt te wachten om onze wereld de afgrond in te helpen.
Ik zeg niet dat ik de oplossing heb. Niet voor het vluchtelingen probleem, zoals we het zo eerbiedig hebben bestempeld, niet voor de talloze religieuze conflicten. Wel denk ik dat het geen kwaad kan om af en toe wat meer aan elkaar te denken, eens van perspectief te wisselen. Nee, ik geef geen oplossing; ik héb geen oplossing. Eén ding is echter zeker, er moet naar gezocht worden. Pan-nationalistisch, pan-religieus en pan-‘welke ideologie dan ook’. Zoek samen naar een oplossing; hou op met segregatie, hou op met afzondering. Ik pleit niet voor hand-in-hand de wereld rond te gaan; ik pleit voor logisch nadenken, voor gezond verstand.
Verplaats je zo nu en dan toch eens in de situatie van een ander, en kom tot het besef dat we allemaal echt niet zo veel van elkaar verschillen. Het is namelijk pas wanneer we beseffen dat we allemaal mensen zijn, we kunnen ophouden ons te gedragen als beesten.