Ze komen hier hun aandeel te verzilveren

Tuncay Çinibulak 26 okt 2015

Bij het zien van de vluchtelingen op de televisie verandert mijn geheugen in een geschiedenisboek en speelt mijn geweten een requiem op het feest van Allerzielen. Ik zie de blikken van uitgehongerde joden, volgeladen als goederen, naar ons staren vanuit de wagons of vanachter prikkeldraad; burgers en soldaten die langs de weg zijn gedumpt als huisvuil. Ik zie Armeniërs die in het Ottomaanse Rijk hun dood tegemoet gaan in een rivierbedding, waar het water als een diepe snee in het witte laken doorbloedt, de modder van de lijdensweg die aan hun voeten kleeft om hun einde te bespoedigen, de kou die zijn tanden in hun handen en gezichten heeft gezet; Turkmenen en Azeri’s, waaronder mijn eigen familie, uit het huidige Armenië vluchtten om één van de vijf Bijbelse rivieren, de Aras (Araxes), over te steken. Ik zie Tataarse vrouwen en kinderen op weg naar een Siberische toekomst, hun hoofddoekjes wapperend uit de treinwagons om hun leed aan Moeder Aarde te fluisteren; de Agishka-Turken die de “bergen van Stalin” in Georgië proberen te trotseren.
Ik heb altijd gedacht dat de mensheid traag reageerde op dit soort tragedies vanwege de traagheid van de zwart-witbeelden, maar het pijnigt mij nu des te meer beelden live te zien van de Syrische kinderen en moeders die hun warme lichaam in de koude wateren storten om te ontkomen aan de dood of van aangespoelde lijken in ons mythologische Europa.
Ik richt mijn blik weer op de buis en zie hoe onze mannen en vrouwen moedwillig hun vuisten ballen om die hulpeloze Syriërs buiten “Fort Nederland” te houden. En al die profiteurs die zich verschuilen achter de wet- en regelgeving om munt te slaan uit hun ontheemding. Blijkbaar is Europa de pogroms op joden allang vergeten. Zouden we anders deze hulpelozen zien als getalsmatig ongedierte? Waar is mijn Nederland/Europa gebleven, de bewaarder van de mensheid, mensenrechten, humanisme en barmhartigheid? Of waren deze kreten slechts drukmiddelen om meer handelsvoordelen te krijgen in de dictatoriale landen?
Is het gek dat deze vreemdelingen hiernaartoe komen om hun aandeel op te eisen van de lusten van de eeuwenlange kolonisatie, plundering van hun menselijke waardigheid en de winst op de wapenverkoop; dat ze komen om een schadeclaim in te dienen voor hun verscheurde levens die onze tanks, jets en raketten – in wiens handen dan ook – hebben aangericht?

Schaam je Europa!