Waarom!?

jenzaa 26 okt 2015

Oké ik ben nog maar 13, een kind, ik weet het. Maar dat hoeft niet te betekenen dat ik me niet bezig houd met de rest van de wereld. De vluchtelingen, het zwarte pieten gedoe, oorlogen enzovoort. Laatst was ik op vakantie in Berlijn. Het viel me op dat die oost Duitsers de vluchtelingen waren die we nu uit zouden zetten. Ik bedoel ze hadden het prima daar toch? Gratis gezondheidszorg, geen oorlog en dus geen vluchteling. Maar migranten die op zoek zijn naar een beter leven, zoals wij op school tijdens aardrijkskunde leren.

Ik vraag me al een tijd af waarom wij mensen zouden uitzetten. Natuurlijk, er is niet altijd genoeg plek voor iedereen. Maar toch. Toen ik laatst het jeugdjournaal keek, was er een stelling waarbij werd gevraagd of het eng was om vluchtelingen in je wijk te hebben. 50% van de kinderen was het daarmee eens. Dan denk ik: waarom!? Waarom zijn die kinderen bang? Is het ze zo vaak vertelt dat mensen met een andere huidskleur zogenaamd slecht zijn? Dat zij anders zijn dan wij?
Wat ik denk waarom toch 50% van die kinderen op de website van het jeugdjournaal op eens heeft geklikt, heeft te maken op de manier hoe mensen over de vluchtelingen vertellen. Het lijkt alleen maar over de slechte eigenschappen te gaan. Voorbeeldje: 3 moslims zitten bij de IS. Dat hoeft niet te betekenen dat alle moslims het met de ideeën van IS eens zijn! Waarschijnlijk zijn ze net zo boos als wij op die drie mensen. Maar er wordt al snel genoeg het idee ‘gemaakt’ dat ze allemaal zo denken. Waarom nou! Denk ook aan de goede eigenschappen van de vluchtelingen, migranten of wie dan ook!

Eigenlijk heb ik maar één boodschap. Een boodschap die al vaak genoeg is gezegd maar nog steeds niet lijkt door te dringen. We zijn allemaal mensen. En voor hetzelfde geld was jij diegene die dit nu leest in Nigeria geboren. En dan zou je er anders over denken. Misschien ook niet, maar het is voor het idee. Want het is toch gek dat je als hoogopgeleide sneller het land binnenkomt, omdat je slimmer bent. Die mensen die in Nederland willen wonen zijn 9 van de 10 keer niet dom, maar hebben de kans niet gehad om slim te worden. Het enige wat ik hiermee hoop te bereiken is dat mensen gaan nadenken, wat misschien ooit ergens gaat beteken dat we niemand meer uitzetten.