Hommels houden van paars
In onze huidige moderne wereld wordt alles onderzocht. In de afgelopen tijd ben ik vele vreemde onderzoeken tegengekomen in de media. Zomaar een paar voorbeelden: Waarom houden hommels van de kleur paars? Waarom vinden we mensen met een symmetrisch gezicht het aantrekkelijkst? Waarom zijn mensen met astma gebaat bij een ritje in de achtbaan? Waarom gapen schildpadden? Waarom worden discuswerpers duizelig en kogelslingeraars niet? Waarom wordt bij zeepaardjes het mannetje zwanger? Waarom kunnen olifanten niet springen? Waarom is de melk van een moedernijlpaard lichtroze? Waarom leven pissebedden in het donker? Waarom nemen kippen een zandbad? En varkens een modderbad? Waarom krijgt een specht geen hoofdpijn? Waarom krijgen mensen het in de winter minder koud na het eten van mosterd? Waarom houden vrouwen van schoenen en waarom houden mannen van lang haar? Waarom zijn lange mensen gelukkiger? Waarom leven vrouwen met dikke dijen langer? Waarom leven grote honden minder lang dan kleine? Waarom zijn mensen die getrouwd zijn gelukkiger dan samenwonenden?
Hoewel sommige zaken best interessant of vermakelijk zijn om te lezen, zijn de meeste toch ronduit belachelijk. Zoals de vraag waarom overgewicht invloed heeft op het geheugen?
Met deze laatste vraag hielden Franse onderzoekers zich maar liefst vijf jaar bezig. Ze deden een studie naar de relatie tussen overgewicht en het afnemen van het intellectueel vermogen. Het bleek dat mensen met een te hoge BMI (Body Mass Index) slechter waren in het onthouden van woorden. Pffff, straks hebben werkgevers nog echt een reden om dikke mensen te discrimineren bij sollicitatiegesprekken. Waarom wordt er zoveel geld geïnvesteerd in flauwekul waar niemand iets mee opschiet? Waarom steken ze het geld niet in onderzoek naar de bestrijding van ernstige ziektes?
In de Verenigde Staten kan men tegenwoordig een ‘lg Nobelprijs’ met gekke onderzoeken winnen. Ook een aantal Nederlanders ontving deze prijs, wat me niets verbaast. Zo was er een Nederlandse onderzoekster die ontdekte dat mensen die nodig moeten plassen, betere lange-termijn-beslissingen nemen. Dit werd weer tegengesproken door Australische onderzoekers die juist stelden dat mensen met hoge nood overhaaste beslissingen nemen. Misschien een tip voor de onderzoekers. Pas gewoon het boerennuchterheidsprincipe toe. De Australiërs hebben gelijk. Want hoe eerder je een beslissing genomen hebt, des te sneller kun je je blaas legen. Simpel toch? En het kost niks!