Zwart kleedt lekker af
We mochten een stem uitbrengen, alle leden van de enige Haagse hockeyvereniging die uitsluitend uit vrouwen bestaat. Een stem op de kleur van het shirt, rood of zwart, heel democratisch. We spelen al jaren in een rood shirt, boven een zwart rokje en zwarte sokken met rood-wit gestreepte rand. Een mooie combinatie, vind ik. Houden zo! Maar een grote meerderheid heeft op het zwarte shirt gestemd. Als we deze weken ons oude rode shirt inleveren bij de sportzaak, krijgen we korting op het nieuwe. Ik pink een traantje weg.
Naar verluidt was het belangrijkste argument van de zwart-stemmers dat deze kleur ‘zo lekker afkleedt’. Ideaal voor de selfies. Zelf stemde ik voor rood en ik moet bekennen dat ook ik gedreven werd door zelfzuchtige motieven. Zwart staat me niet en bovendien ligt na jaren clublidmaatschap van mijn dochter en mij de kast vol rode shirts waarin het nog prima spelen is. Zonde van het geld om die door zwarte te vervangen.
Ik weet zeker dat geen stemmer oog gehad heeft voor het clubbelang, want dan had ‘zwart’ niet gewonnen. Uit onderzoek van de Britse antropologen Hill en Barton (2005) blijkt dat sporters in rode kledij vaker de wedstrijd winnen. Net als in de dierenwereld straalt rood kracht uit en daardoor is de tegenstander al half geveld. Recenter onderzoek (2010) laat zien dat spelers twee keer zo vaak een strafschop missen wanneer de doelman een rood shirt draagt. Sportpsycholoog Lain Greenlees zegt in het Algemeen Dagblad dat dit niet verwonderlijk is: "In stressvolle situaties zijn we erg gevoelig voor externe factoren als kleuren. Mensen associëren de kleur rood nou eenmaal met gevaar en boosheid."
Het komende seizoen voorspelt weinig goeds. Voor mijn eigen team verwacht ik hoe dan ook slechtere resultaten. We spelen op een laag niveau in de veteranencompetitie en blinken niet uit in het geven van zuivere passes. Het visuele effect van zwarte kleding die afkleedt, zal niet in ons voordeel zijn.
We staan ons graag erop voor democratisch te zijn. Dat is politiek correct. Maar in dit geval leidt dit niet tot de beste beslissing. De meeste mensen stemmen uit eigenbelang. Die is zelden gelijk aan het collectieve belang, al was het alleen al omdat de stemmers onvoldoende kennis hebben van het collectieve belang. Zwart of rood shirt, wat maakt het uit. Maar wat als de bevindingen ook opgaan voor een referendum, bijvoorbeeld over het lidmaatschap van de Europese Unie?
Annemarie van Oorschot