WhatsApp, de wrede killer

Jongen:"Hoe was je dag?" Meisje:"Goed! erg druk, maar wel voldaan." Jongen:"Okay, vandaag dan maar op tijd naar bed zeker ;-)" Meisje:"Ja ik lig al, welterusten." Jongen:"Okay, welterusten XXX, fijne dag morgen." Stilte.

Een typisch voorbeeld van een korte WhatsApp-conversatie voor het slapen gaan. Iedere jongere WhatsApp-gebruiker kent ze wel, even een paar lieve woordjes naar vriend of vriendin. Het gebruik van WhatsApp is hier uitermate geschikt voor. Echter blijkt maar al te vaak dat WhatsApp ook heel erg ongeschikt is voor korte conversaties als deze. De jongen in het gesprek wilde erg graag even wat bijkletsen met het meisje. Na een saaie schooldag is hij even toe aan een gezellig gesprekje, en dan natuurlijk het liefste met het meisje wat hij zo ontzettend leuk vindt! Echter is het gesprek van korte duur, wat natuurlijk niet onbegrijpelijk is: Het meisje is moe en is nu niet toe aan een gesprek.

Het grote gevaar van WhatsApp is echter het onpersoonlijke karakter. Emoties kunnen niet worden afgelezen uit de getypte woorden. De jongen is direct na dit gesprek erg teleurgesteld, en hij is bang dat het meisje hem niet leuk vindt. "Waarom niet?" vraagt u zich als lezer af. Dat komt enkel en alleen door het feit dat het meisje snel reageert, snel aangeeft dat ze wil gaan slapen en geen X of kus-smiley gebruikt in haar WhatsApp-berichten. U vraagt zich nog steeds af waarom dat dan teleurstellend is! De jongen ziet in dit geval alleen de tekst die door het meisje getypt is. De emoties erachter kan hij niet peilen en daarom gaat hij aannames doen. Deze aannames resulteren in een negatief resultaat en de jongen gaat met een gebroken hart slapen.

En dat alles terwijl er niets aan de hand is!!! De twee jongeren hunkeren op dat moment naar elkaar, en er staan geen grote problemen tussen ze in. Wat nou als de jongeren elkaar in ‘real life’ of via een ‘telefoontje’ hadden gesproken? Dan had er inderdaad niets aan de hand geweest, en had de jongen geen gebroken hart (voor een nacht) gehad. Het gebruik van WhatsApp is zo onpersoonlijk als een boterham. De emoties, welke niet worden overgebracht, zijn onmisbaar. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de tenenkrommende ‘blauwe vinkjes’ en de ‘laatst gezien/online notaties’. WhatsApp zou verboden moeten worden! Een wrede killer zoals WhatsApp hoort niet in een sociale samenleving als de onze thuis.

Ps. WhatsApp kan in sommige situaties erg handig zijn, maar geef toe, soms is het echt een frustratie!