Madeira aan de Maas

AnneWouters 17 sep 2015

Daar fietsen we dan, op een zomerse avond door Rotterdam. Van de Witte de With over de Westersingel, Meent, we kruisen de Luchtsingel, richting de Hofbogen. Op zoek naar die ene speciale wijn. De wijn met de perfecte balans. Zacht zoet, een beetje karamel, beetje noot, maar altijd ook dat typische frisse zuur. Madeira.

Wat hieraan voorafging. Het is donderdagavond, 19.30 uur, we parkeren de fiets om de hoek van het terras van wijnbar Het Eigendom. De kaart belooft avontuur, Rotterdamse mentaliteit, en smaakpapillen die op scherp worden gezet. Hier kunnen we kortom wat mee. Rotterdam wordt na elke slok zonniger, de Witte de With tropischer, de avond unieker. Typisch zo’n avond die afgesloten mag worden met Madeira.

Wat wij nog niet wisten. Tenzij ‘toetjes om te flamberen’ in de buurt, houdt de Rotterdamse horeca zich verre van eighties revivals die zich niet laten combineren met komkommerstroken en takjes tijm of reepjes gember. Het hoeft vooral niet te bijzonder, of uniek te zijn, of eeuwig houdbaar. Er moet vooral wel ‘vraag’ naar zijn, liefst meerdere malen per dag, nog liever de hele dag door. De sommelier houdt niet van trends die nog niemand kent.

En omdat wij dat nog niet wisten, wenken we enthousiast de ober. Wij hebben zin in Madeira, welke heb je op glas? En als blijkt dat de Witte de With ons niet kan helpen, doen wij nog lang geen water bij de wijn. Waar anders dan bij het grensverleggende FG Food Labs ‘waar ideeën worden geboren’ kunnen wij een knisperend frisse, volzoete Madeira verwachten. En dat is de reden waarom wij op de fiets zitten, die zomerse avond in Rotterdam.

Er is geen wijn zo uniek als deze. Het is de oudste nog levende wijn ter wereld, met een avontuurlijk karakter. In voorbije jaren bereikte Madeira haar hoogtepunt door mee te reizen op schepen naar tropische landen. De reis zelf bleek niet cruciaal, de temperatuur in het scheepsruim wel. De lekkerste wijnen rijpen onder invloed van zuurstof en zon, jarenlang in eikenhouten vaten. Hoe langer de rijping en hoe langzamer de verhitting, hoe mooier en complexer het resultaat.

Ondertussen bij FG Food Labs. Geen plek, maar ook geen Madeira op de kaart. Snel het poortje door, langs het spoor, voor een allerlaatste poging. Aan de bar van Restaurant De Jong, proosten we. Mét drie gevulde glazen. Op een glansrol voor Rotterdam. Met een catchy slogan en dito pr-campagne volgt de ‘vraag’ vanzelf. Rotterdam, Madeira aan de Maas.