HERMITAGE VOOR ROTTERDAM
Op de Coolsingel in Rotterdam staat al enige tijd een prachtig, monumentaal, bakstenen gebouw leeg en te verkommeren. Ik herinner me nog dat er ooit een portier in livrei bij de ingang stond, om al te eenvoudige bankbezoekers te weren. Het is dan ook het voormalige, prestigieuze hoofdkantoor van de ‘Rotterdamsche Bank’, ooit samengegaan met de ‘Amsterdamsche Bank’ tot -hoe lelijk- AMRO, waaraan zich weer later een ABN aan toevoegde, nadat die daarvoor een aantal andere banken had opgeslokt. Wel, en wat die ABN-AMRO combinatie recentelijk heeft aangericht laat ik nu maar even in het midden. Ze lieten dus onder andere dit prachtige gebouw verweesd achter. Op de begane grond heeft zich inmiddels boekhandel Donner gevestigd, maar die is noodlijdend, dus in hoeverre deze bestemming blijvend is, is op zijn minst onzeker. En er blijven nog vele etages over. Dit gebouw is niet het enige leegstaande monument op de Coolsingel. Zo hebben we ook nog het voormalige Postkantoor, pal naast het Stadhuis.
Wat te doen met het unieke bakstenen monument temidden van zoveel beton? Blijkbaar lukt het maar niet om een passende oplossing te vinden. Daarom kom ik maar eens met een suggestie.
Amsterdam heeft zijn succesvolle ‘Hermitage Museum’, een schitterend voorbeeld van hergebruik van een oud gebouw en internationale samenwerking tussen musea. Rotterdam heeft zoiets niets, dus het wordt hoog tijd.
En daar staat dus dat gebouw in Rotterdam op de best denkbare locatie mooi, maar leeg te zijn. O, Rotterdam, hoe mooi zou het niet zijn om daar een rijkgevuld museum te vestigen met topstukken uit het Louvre, British Museum of welk ander top Europees museum dan ook? Steek dus de handen eens uit de mouwen, en ga met deze musea aan tafel om zo’n ‘Hermitage’ samenwerking tot stand te brengen, om van ons bakstenen monument een prachtige kunsttempel te maken dat jaarlijks vele tienduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland zal trekken.
En wat te doen met die lelijke ’70 jaren aanbouw aan de achterkant? Maak daar een hotel van om al die nieuwe bezoekers onder te brengen. Die kunnen dan zo het museum in en uit lopen om vervolgens hun geld in de winkelrijke omgeving te laten rollen. Kortom: win-win-win. Aan de overkant staat trouwens nog een monument leeg: het Schielandhuis; kan wellicht in het plan worden betrokken.
Wie neemt het initiatief?