Soyamelk
Omdat ik last van mijn knieën had vroeg ik een buurman per sms of hij misschien een paar boodschappen voor mij wilde doen. Ik maakte een boodschappenlijstje voor hem, voor de albert heyn. Terwijl ik ‘soyamelk’ opschreef zei ik: “De ongezoete graag, van het huismerk”. Jaja, knikte de buurman, hij wist wat soyamelk was. Hij stommelde met wapperende boodschappentassen de trappen af.
Toen hij terug kwam met de boodschappen zag ik dat hij Alpro-soyamelk had gekocht. Ik kon een gevoel van teleurstelling maar ternauwernood onderdrukken. “Waarom heb je deze gekocht?” vroeg ik. De buurman keek verbaasd. “Dit is toch soyamelk?” zei hij. “Ja” zei ik ongeduldig, “maar hier zit suiker in”. Hè? De buurman keek verbaasd naar het pak soyamelk op de tafel. Het is ook moeilijk uit te leggen dat in de soyamelk die het meest gedronken wordt, ook door kinderen (!), veel suiker zit. “Ik ga hem ruilen” riep de buurman ineens terwijl hij met de soyamelk de trappen weer af roffelde. Ik keek hem na, jaloers op zijn knieën.
Buiten adem zette de buurman even later een nieuw pak soyamelk op tafel, nu van het huismerk. Maar ik zag meteen dat het de gezoete huismerksoyamelk was, alleen durfde ik er nu niks meer van te zeggen. Die bek van dat gegeven paard enzo. “Deze is toch goed?” vroeg de buurman die mijn frustratie kennelijk merkte. “Nou” aarzelde ik, “in deze zit ook suiker”. De buurman keek met grote ogen naar het pak soyamelk op tafel. Hij pakte het en las de ingrediënten op de zijkant. “Verrek!” zei hij, “suiker! Maar waarom noemen ze het dan ‘naturel’?”. “Geen idee” zei ik, “dat moet je maar aan albert heyn vragen”. “Ja!” riep de buurman boos, “dat ga ik dan ook gelijk doen!”. En hij stormde de deur weer uit.
“Nou” hijgde hij tevreden toen hij weer in mijn keuken kwam met een pak ongezoete soyamelk van het huismerk, “ik heb gezegd dat die etiketten niet kloppen, dat dit klantenmisleiding is”. Hij ging aan de keukentafel zitten uitblazen, ik schonk een kop koffie voor hem in. “Eigenlijk zou déze soyamelk ‘naturel’ moeten heten” pruttelde hij nog na, “en op die andere zou ‘gezoet’ moeten staan”. Ik was alleen maar eindeloos blij dat de buurman boodschappen voor mij had gedaan en zelfs tot twee keer toe de soyamelk had geruild! Ach, en die domme etiketten, dat weet ik al jaren