Een wapen in je familie
Wie is er nou niet benieuwd naar zijn voorouders? Wat waren dat voor mensen en wat deden ze, waar woonden ze en hoe zijn de vertakkingen binnen de familie? Als je je nieuwsgierigheid niet kunt bedwingen, ga je je bezighouden met genealogie, stamboomonderzoek.
Uit de familie van zijn moeder stamt een wapen dat dateert uit 1541. Het bevindt zich in Riga, de hoofdstad van Letland, een van de Baltische Staten aan de Oostzee die worden omklemd door Litouwen, Estland en het Russisch grondgebied. Van 1581-1583 was een zekere Nicolaus Eyck, gehuwd met Anna Schultz, burgemeester van Riga. Elke burgemeester kreeg in die tijd een wapen. Niet verwonderlijk is dat op het U-vormige wapen – ook wel kelkvormig genoemd – centraal een eik pronkt tegen een achtergrond van zilver. Daarboven is de bovenste helft van een ruit in geel aangebracht tegen een achtergrond van blauw. Kleuren waren ontzettend belangrijk in een wapen: zij hadden een bepaalde betekenis. Zilver is het symbool voor wijsheid, geel voor verstand en aanzien, en blauw voor trouw en volharding.
Het jaartal 1541 verwijst naar het geboortejaar van Nicolaus Eyck. Hij is overleden in augustus 1632. Het echtpaar woonde in Riga in een huis dat rond 1492 is gebouwd en nog steeds als monument te bewonderen is in de Slagersstaat. De latere familie is verhuisd naar Stockholm in Zweden en van daaruit zijn zij in 1699 terecht gekomen in Den Bosch, waarschijnlijk met een schip via De Biesbosch. Ondanks een grote werkloosheid hebben Johannes en Maria Eyck toch een bron van inkomsten gevonden. Zij woonden aan de Smalle Haven in Den Bosch, het gedeelte van Den Bosch waar nu nog veel grachten zijn, alhoewel voor het oog bijna onzichtbaar.
Als we het jaartal 1492 noemen, moet u even bedenken in wat voor tijd deze mensen leefden. Columbus ontdekt in dat jaar Amerika, Leonardo da Vinci tekent zijn ontwerp voor een vliegtuig en de Arabieren verliezen Granada, hun laatste belangrijke steunpunt in Spanje. Dat waren nog eens tijden!
Via Nuenen, Sint-Michielsgestel en Stratum is de familie in 1862 in Tegelen terechtgekomen.
Stratum is nu een van de vele stadsdelen van Eindhoven, waar Gerard Philips zijn eerste gloeilampenfabriek oprichtte op 15 mei 1891.
Dries Kerstjens is een van de nazaten van een familie met een wel heel wonderlijke en interessante geschiedenis.