Appelsap en de ‘Brug’
‘Strak in het pak, met een goed gekozen overhemd eronder’, schrijven Rosanne Kropman en Pieter-Bas van Wiechen in de ‘Brug’. Ze interviewen Ivar Manuel (D66), die zijn plaats in de gemeenteraad heeft ingeruild voor het stadsdeelvoorzitterschap van Oost.
De rol van bestuurder bevalt hem wel. ‘Maar het is ook moeilijker. In de oppositie was het makkelijk schieten op het beleid van de coalitie,’ stelt hij – luisteren is nog moeilijker meneer Manuel, want ondanks de bezwaren van de buurtbewoners ging u toch akkoord met het doorgaan van het hiphopfestival ‘Appelsap’ in het Flevopark. Het rapport van de stadsecoloog legde u naast u neer; u weet het beter want u bent zelf ecoloog. Datzelfde geldt voor de mening van coalitiepartner GroenLinks, dat mordicus tegen was.
Tot ’s avonds laat kon de hele buurt tot aan minimaal de Middenweg, genieten van het dreunen van de bassen. Op diezelfde Middenweg speelde een aantal maanden geleden tijdens Koningsdag, bij café Elsa’s, zoals altijd een nostalgische band met een uitgebreid repertoire. Als je de bassen wilt ontvluchten dan loop je gewoon een stukje door. Maar… strikt om acht uur moet de band stoppen op straffe van een onvoorwaardelijke bekeuring: het een kan en het ander niet.
Toch is Manuel van mening dat Appelsap volgend jaar weer gehouden kan worden in het Flevopark dan wel op de sportvelden in de Watergraafsmeer. Welja, verleg de problemen maar naar een andere buurt zodat daar de reeds genoemde bassen nog beter te horen zijn. En dat gebied maakt ook deel uit van het ecolint dat met zorg en veel geld is aangelegd. Bovendien is het merendeel van de bezoekers niet afkomstig uit de Watergraafsmeer of Oost, maar komt van heinde en verre om te genieten van gedreun (akkoord, kwestie van smaak) en het nuttigen van alles behalve appelsap. Het is dus niet voorzien in een behoefte van de buurt(bewoners).
Hoe zou ik reageren als mijn favoriete band de Stones in het Flevopark zou optreden, vraag ik mij oprecht af. Ik zou dan ook van mening zijn dat het daar niet kan. Het Flevopark is immers geen Hyde Park. Een andere locatie, bijvoorbeeld Sloterdijk, zou geschikter zijn: ruimte zat.
Helaas lees ik in voornoemd interview geen enkele kritische noot. Hierdoor krijgt Manuel een podium en meer aandacht dan hij verdient. Dit in tegenstelling tot de buurtbewoners. Door zo’n interview krijgt de Brug het kenmerk van een ‘plaatselijk sufferdje’.