Ziek, zwak en zelfverzonnen

Pleuni 10 jun 2015

Aanhoudende buikpijn, een pijntje in de schouder, een onverklaarbare pijn in de zij. Het gebeurt zo nu en dan, pijntjes die we niet kunnen plaatsen. Zo ook nu, ik loop al een paar uur rond met vervelende buikpijn en een niet zo charmante opgezette buik. Nee het zijn geen vlinders en de grote boodschap heb ik zojuist doorgespoeld.

Als de pijn eventjes aanhoudt besluit ik mijn beste vriendin en tevens grootste vijand om raad te vragen. Nog geen tien seconden later zit ze voor mijn neus. Punctual as always. Ik vertel haar mijn problemen: een opgezette buik en vervelende buikpijn laag gelegen in de buik. Ze heeft altijd snel haar antwoord klaarliggen, zo ook nu. Ze pruttelt wat, kleurt witjes en dan is daar het verlossende antwoord.

Wat vertelt ze me nou?! Zwanger?! Ik kijk haar afkeurend aan, een pijntje in de buik maakt mij nog niet zwanger! Dan ratelt ze een lijst met symptomen op. Hmm, ik ben de afgelopen dagen inderdaad wat humeurig geweest. En vanochtend heb ik inderdaad met moeite die ene boterham weggewerkt. En ja nu ik er zo over nadenk, heb ik plots best wel zin in een pot augurken. Wat zou ik haar nu graag uit het raam willen gooien. Let me introduce her to you. Mijn beste vriendin en tevens grootste vijand: GOOGLE.

Ok let’s make it clear. Ik ben niet zwanger. Maar Google maakt mij gemiddeld twee keer per maand wijs dat ik zwanger ben, een ongeneeslijke huidaandoening of vleesetende tumor heb. Vervolgens maak ik het mezelf wijs. Het opzoeken van symptomen is natuurlijk niet verkeerd, het is fantastisch dat we tegenwoordig zo capabel zijn dat we dit zelf kunnen. Er schuilt hier echter een groot gevaar.

We maken onszelf van alles wijs. Van ongeneeslijke ziektes tot besmettelijke schimmels. Maar het probleem gaat verder. We zoeken ook op hoe we het tegen kunnen gaan en kunnen genezen. Het internet staat vol met fabels, feitjes en wondermiddelen. Vervolgens gaan we niet meer naar de dokter, maar lossen we onze eigen probleempjes op. Dat is op zich niet verkeerd maar het is niet altijd even verantwoord. Het is goed dat we het zelf op willen lossen, maar soms is het ook belangrijk om de dokter een bezoekje te brengen. Die arme man.

Nee maar serieus, denk je dat je een ziekte, aandoening of onontdekte kwaal hebt, fuck Google and go see the doctor!