Willen wij democratie?

Transparantie is een kernbegrip in onze huidige samenleving. Je werkervaring is zichtbaar op LinkedIn, je dagbesteding is volgbaar op Twitter, en je liefdesleven staat uitgestald op Facebook. In deze transparante samenleving past ook een transparant politiek systeem.

In mijn ogen is dat met onze democratie helemaal niet mogelijk.
Het verkiezen van een politiek leider geschiedt op basis van stemmen. De stemmen worden bepaald door het beeld wat iemand achterlaat op de televisie. Onderzoek wijst uit, dat 70% van communicatie non-verbaal gaat. Dat dit in de politiek ook opgaat, blijkt uit de traan van Hillary Clinton waarmee zij in 2008 veel harten won. Daarnaast geeft de charismatische debathouding van Geert Wilders de indruk dat er een sterke, evenwichtige leider aan het spreken is.

Ik vind het beangstigend dat deze communicatie zo’n grote invloed heeft. De eerste indruk die een persoon geeft staat immers niet garant voor wie de persoon daadwerkelijk is. Daarnaast kun je je afvragen waar de traan van Clinton vandaan komt. Is de traan oprecht, of is deze veroorzaakt door stress, slaapgebrek of iets anders dat in het privé leven van Clinton speelt? Is de zelfverzekerde houding van Wilders congruent aan zijn denken, of is er sprake van acteerwerk?

Zelf pleit ik voor een invoering van de technocratie. In een technocratie komen de beslissingen niet vanuit het stemmende volk, maar vanuit een aantal wetenschappers die vanuit wetenschappelijke analyses conclusies trekken over welke beslissing het beste uit zal pakken. Mijn insziens vele malen transparanter dan de non-verbale communicatie van een politiek leider.