Weesvaderdag

HansSchoen 10 jun 2015

Zondag 21 juni is het weer Vaderdag. Dan worden vaders van Nederland weer een hele dag in het zonnetje gezet. Ze krijgen een ontbijtje van moeders en de kinderen en horen weer eens, hoe geweldig en geliefd ze zijn. Helaas geldt dat niet voor mij. Ik ben een Weesvader. Sinds het huwelijk tussen mij en mijn ex in 2010 op de klippen liep, heb ik mijn eigen dochter Myrtilène nog maar één keer kort kunnen spreken. Alle rechtszaken en pogingen, om contact te krijgen met Myrtilène, inmiddels 16 jaar, hebben tot nu toe geen resultaat. Mijn ex vond het, als bekleder van een publieke functie (dominee) nodig, de goegemeente wijs te maken, dat ik een psychiatrische patiënt ben, voor wiens agressiviteit men op moest passen. En die goegemeente geloofde hun dominee natuurlijk. Helaas voor mijn ex heeft de rechter een andere opvatting over waarheid. Zelfs de Raad voor de Kinderbescherming gaf tijdens de rechtszitting aan, genoeg voorbeelden te kunnen geven van moeders, die de omgang van hun kinderen met vader te frustreren en te vernielen.
Ik ben de enige niet. Tussen de 20 tot 25 procent van alle mislukte huwelijken kennen dit soort problemen, waarbij de ene ouder de andere zonder blikken of blozen totaal de vernieling in trapt met de macht over de voogdij van hun kind als dodelijk wapen. Allemaal Weesvaders of –moeders, die nergens hun recht, liefde voor hun kind en/of respect voor hun eigen situatie kunnen krijgen of halen.
En wat te denken van de vader van Shaleyene, die 3 jaar lang de instanties had gewaarschuwd, dat het fout zou gaan met zijn dochter? Afgelopen zondag viel ze van een flat in Hoogeveen en was op slag dood. Zo’n vader, die machteloos moet toezien, hoe het leven van zijn dochter uit zijn handen glipt. Voor de rest van zijn leven is zo’n man een Weesvader. En al die andere ouders, die hun kinderen verliezen aan de meest verschrikkelijke ziektes. Allemaal Weesouders geworden.
Als u dit leest en u denkt wel eens: ‘die kinderen van mij zou ik het liefst achter het behang plakken!’, bedenk dan, hoe gelukkig u bent, dat u dat kunt denken. En denk daar vooral aan, als u op zondag 21 juni 2015 met zo’n ontbijtje wordt gewekt. Tel je zegeningen. Er zijn genoeg Weesvaders in Nederland, die graag met u zouden willen ruilen. Al was het maar voor één dag: Weesvaderdag.