Tja, mijn titel kon ik niet kiezen.

Je staat voor je kast wat moet ik aan? Het rode truitje of het blauwe truitje? Of je moet een onderwerp kiezen voor bijvoorbeeld een column of een verslag op school? Doe je het dan over iets vreselijks wat nu weer is gebeurd in de wereld, of iets wat je zelf hebt mee gemaakt? Dat soort dingen noemen we nou kiezen. Kiezen, iets waar ik niet goed in ben.
In je leven moet je ontzettend veel keuzes maken, die toekomst bepalend zijn; naar welke school ga ik? Wat wil ik later worden? Het makkelijkst is natuurlijk dat iemand anders dat voor jou kiest, zodat je zelf niet een halfjaar hoeft na te denken over wat je nu wil, en wat het beste voor je is. Maar dat is natuurlijk niet te bedoeling en ook niet goed voor je, dan weet je dus niet wat je echt wil. En zou je ook nooit gelukkig worden.
Maar waarom is kiezen zo moeilijk? Het hoeft niet moeilijk te zijn, er zijn ook een hele hoop mensen die wel goed kunnen kiezen. Maar kiezen is moeilijk, omdat je vaak grote keuzes moeten maken die levensbepalend zijn. Of als je het niet doet iets gigantisch mis is, maar als je het dan wel doet dan kan er ook iets gebeuren. Of als je iets moet kiezen waarbij, wat je ook kiest je iemand teleurstelt. Je staat dan dus onder druk en weet niet wat je moet doen, je bent bang om iets fout te doen.
Maar hoe kan je dan het beste uit iets kiezen? Nu hier een paar tips.
Tip 1. Bepaal per keuze de plus en min punten.
Zo kun je de verschillende keuzes tegen elkaar afwegen. Probeer er minimaal van beiden drie te noemen, als dat niet lukt dan bedenk je er bij beiden maar twee.
Tip 2. Als het niet levensbepalend is, dan kun je tegen jezelf zeggen dat het niet belangrijk is wat je kiest.
Tip 3. Luisteren naar advies van anderen.
Als anderen zeggen dat je niet zo moeilijk moet doen en dat je nu gewoon iets moeten kiezen en dat je er niet zo lang over moet nadenken.
Tip 4. Probeer te voelen waar je het beste bij voelt.
Zeg elke keuze op en voel bij welke van de keuzes je het beste en fijnste gevoel krijgt. Zo weet je wat het best bij je past of waar het meest zin in hebt.
Ik ben totaal niet goed in keuzes maken, ik heb daar enorm last van. Deze tips helpen wel bij keuzes maken.