Superfood bestaat niet!

ippe galama 17 jun 2015

Als kok zijnde hoor ik het steeds vaker. Geroezemoes over superfood. Van mensen die iedereen en hun moeder gek aan het maken zijn. Die grootse verhalen hebben over wat die Gojibessen of dat hennepzaad allemaal voor ze doet. Ik heb mensen horen zeggen dat ze van hun glutenallergie af waren dankzij superfood. Of dat huidveroudering wordt tegengegaan. Zelfs heb ik iemand horen zeggen dat zijn libido is verbeterd alleen maar door het gebruiken van kokosvet (ik kan alleen maar hopen dat hij bedoelde om zijn vlees in te bakken).

In de hospitality branche cateren we graag naar de wensen van onze gasten. Daar zijn we tenslotte voor. Dus als je als gast graag een smoothie van tarwegras wilt, omdat je denkt dat daardoor je geitenwollen sokken lekkerder gaan zitten, dan maken we die voor je! Ondanks dat zijn er een aantal mythes die de ronde doen. Graag zou ik je een paar handvatten geven zodat je wat beter kan bepalen wat op waarheid berust en wat niet.

Ten eerste bestaat “superfood” helemaal niet. We hebben namelijk geen wetenschappelijk onderbouwde criteria voor het woord. Dit betekent dat alles superfood genoemd mag worden en daar maken veel marketingafdelingen graag gebruik van. Het spijt me dan ook je te moeten informeren dat, ondanks het superfoodlabel in de supermarkt, je van chocola nog steeds dik wordt. De enige superkracht die chocolade heeft is het gelukkig maken van een heleboel vrouwen.

Wel zijn er ingrediënten die superfood worden genoemd door hun hoge waarde aan antioxidanten, vitamine en mineralen. Maar wat er niet bij wordt gezegd is dat dezelfde voedingswaarde vaak ook in onze reguliere dagelijkse voeding zit. Je haalt bijvoorbeeld dezelfde voedingsstoffen uit een stuk vis die ook in Chiazaad zitten. En beter ook want vis proeft niet alsof je een schep zand in je yoghurt hebt gedaan.

Ook hebben veel zogenaamde superfoods een hoog aantal calorieën of veel verzadigde vetzuren. Zoals cacaobonen en andere noten. Verder is het nog niet gelukt om aan te tonen dat superfoods een positief effect hebben op huid, bloedvaten of hart. Laat staan dat ze kanker tegengaan of allergieën doen verdwijnen.

Kortom, wat je echt moet weten is dit. Het allerbelangrijkste is variatie in je dieet. Zorg dat je van alle voedingsgroepen wat binnenkrijgt. Fruit, groenten, vis, vlees, zuivel en zetmeel (brood, aardappelen, pasta) en vervang nooit iets door een superfood maar gebruik het, als het dan echt moet, alleen als toevoeging.