Pestkoppen de stad uit

Damoon 8 jun 2015

In een stad als Rotterdam speelt er altijd wel iets met geluidsoverlast en zaken die erdoor moeten sluiten. Een terugkomende thema, als het gaat om leuke activiteiten in ons stadje. Jarenlang zeurden we over een inactief stadscentrum en nu gebeurt er om de haverklap wel weer iets tofs. Rotterdam transformeert van grote dorp tot kleine metropool, maar het geniepige gezeur slaat nog steeds toe van de Witte de Withstraat tot aan de MiniMall. Het wordt tijd voor realistische handhaving.

Ik hoorde altijd al van de permanente sluiting van clubs en bars wegens onder andere geluidsoverlast, zoals het geval was bij club Watt en het Bootleg DJ Café. Ondernemers werken zich de naad uit, om iets van belang neer te zetten in de stad, maar bewoners krijgen tóch weer de opperhand. Waar blijft de waardering voor de dragers van de stad?

De komende zomer liggen er inmiddels meer dan 20 evenementenvergunningen bij de gemeente, terwijl het Central District het centrum uitbreidt naar Noorden en er een surf-centrum in de Rotte wordt aangelegd. Jaarlijks verhuizen er duizenden mensen naar Rotterdam voor werk of studie en het lijkt voorlopig enkel harder te gaan. Als metropooltje missen we eigenlijk alleen nog 24-uurs-OV en een gemeente met ballen.

Toen RIF010, het project om een stukje van de Rotte om te bouwen tot surf-paradijs, het Stadsinitiatief won, ging het los bij de bewonersorganisatie rond het Grotekerkplein. Ze zeiken zelfs over het geluid van één speakertje bij tango workshops op het plein. Waarom wordt het geklaag van de bewoners, die zelf ooit hebben gekozen om midden in het centrum te wonen, serieus genomen door de autoriteiten? Nog steeds kunnen bewoners de sluiting van prominente ondernemingen afdwingen door genoeg te zeiken bij het DCMR of de politie. Kunnen we als stad wel doorgroeien, als we dit nog steeds toelaten?

Als je wil verhuizen naar een wijk in of rond het centrum, krijg je weleens een screening. We willen natuurlijk geen tuig in het centrum. Waarom onthalen we dan wél de residentiële pestkoppen? Wil je in het centrum wonen, dan moet je je handtekening plaatsen onder mijn nieuwe clausule: “Ik ga in een stadscentrum ga wonen en stem hierbij in om geluid tot 120dB zonder klachten te verdragen, want het is goed voor mijn stad.”
De clausule zou opgenomen moeten worden in iedere huurovereenkomst tot er geen saai en onredelijk volk meer in ons centrum woont, toch?