Overbodig bloeden

Beste meneer Wiebes,

Allicht wat voorbarig, maar ik las over uw begrotingsplannen in de krant. Om banen te creëren moet het BTW percentage moet omhoog. Van 6% heffing op ‘geacht noodzakelijke goederen’ (zoals voedsel, openbaar vervoer en pleisters) gaan we naar 6% voor absoluut noodzakelijke goederen zo als brood en melk. Voor alle overige ‘luxegoederen’ geld – of gaat een tarief gelden- van 21%. Waaronder tampons en maandverband.

Het spijt me dat ik het nieuws zo onverwacht aan u moet vertellen, meneer Wiebes, maar het bloeden van mijn lichaam is geen overbodigheid. Het is ook geen behoefte of een keuze waaraan ik al dan niet kan voldoen. En zeker niet een luxe wat ik eventueel kan ruilen of verhandelen met anderen. Het is er. Voor mij en een hoop andere mensen. En daar dien ik naar alle conventies mee om te gaan. Want conventies zijn er. Niet alleen is de menstruatie cyclus iets waar – ondanks oneindig veel reclames – men nog enigszins ongemakkelijk over spreekt, het is ook iets wat minimaal zichtbaar mag zijn.

Want stelt u zich eens voor wat het zou worden als iedereen met een menstruele cyclus een maand lang geen tampons, maandverband, doeken of cup zou gebruiken. Bloed op bankjes, bloed op de straat, langs benen, bloed in de bekleding van de 2e kamer stoelen. Dat dit weerstand of aantrekkingskracht uitoefent, benadrukt dat het hier om een ideaal gaat. Het is niet geaccepteerd om zichtbaar te bloeden (zie Instagram casus Rupi Kaur), maar het is volgens uw voorstel een luxe om het te verbergen. Een luxe waarvoor ik extra dien te betalen.

En met mij alle andere mensen die in Nederland inkopen doen. Niet alleen de beterbedeelden, maar ook de minderbedeelden onder ons. Hoe wordt het uitgelegd aan daklozen dat een menstruele cyclus tot een luxe behoort? Dat de anticonceptiepil helpt om niet zwanger te worden, maar dat het resultaat van niet zwanger zijn toch echt tot overbodig wordt gerekend.

Het hebben van een bepaald biologisch kenmerk is geen luxe, mijn lichaam is geen apparaat wat aan of uit gezet kan worden. Ongesteld worden is geen emotionele reactie die je kunt beheersen of een behoefte dat je ook eventueel een jaartje kunt laten. Mijn bloeden is geen overbodigheid.

Daarom, meneer Wiebes, stel ik voor om de BTW op maandverband en tampons gewoon op 6% te houden, gelijkend de noodzakelijkheid van het product.