‘Onze meiden’!!

Luc van Gaans 10 jun 2015

Als bescheiden voetballiefhebber gaat mijn hart sneller kloppen als ‘onze jongens’ van het Nederlands Elftal voetballen. Ik juich en glim van trots als ‘we’ goed presteren, alhoewel het de laatste maanden behelpen is. Helaas. Maar ik hoor veel positieve verhalen over het Nederlands vrouwenelftal. Dit elftal kon wel eens hét antwoord gaan zijn op de teleurstellende prestaties van ‘onze jongens’ de laatste maanden. De verlosser zou zich weleens opnieuw kunnen gaan aandienen, deze keer onder de naam ‘onze meiden’. En ‘onze meiden’ dwongen een ticket af voor het WK in Canada, een unieke prestatie. Afgelopen 7 juni startte het toernooi. Mijn hart begon wederom sneller te kloppen.

Jammer genoeg speelt alles zich af in een land waarin geleefd wordt wanneer wij slapen. Maar niet getreurd! De dag erna kan ik uitgebreid genieten van lange samenvattingen en berichtgevingen over de laatste ontwikkelingen van ‘onze meiden’. Op nagenoeg alle zenders natuurlijk. En in de kranten lees ik haarscherpe wedstrijdanalyses en overpeinzingen. Zou je denken…

De dag na de eerste grandioos gewonnen poulewedstrijd zie ik er spaarzaam iets van terug op televisie. Ook de berichtgeving op de NOS-site is ronduit karig. In de Metro van 8 juni staat slechts een klein artikel over de prestatie van ‘onze meiden’. En dat náást een levensgroot artikel met gigantische foto van Champions League winnaar, en tevens voetbalmalloot, Suárez. Een mix van plaatsvervangend schaamtegevoel en teleurstelling bekruipt me. In de Metro van 9 juni staat vervolgens wél een groot artikel, over hoe ‘onze meiden’ de wedstrijden van ‘onze jongens’ in het verleden beleefd hebben… Verder is geen woord te lezen over de stand van zaken in Canada en hoe ze komende tegenstander gaan bestrijden. Met het roodgloeiende schaamrood op mijn kaken donder ik de Metro in de eerste de beste prullenbak die ik kan vinden. ‘Onze jongens’ hoeven kennelijk niet meer dan slecht te presteren om de krantenpagina’s vol te krijgen. ‘Onze meiden’ zullen Godswonderen moeten verrichten voordat er enige ter zake doende media-energie in wordt gestoken. Onze roemruchte en trotse voetbalnatie laat het gruwelijk afweten. Maar het hoeft nog niet te laat te zijn. Een redactionele bypass aan het voetbalhart kan een definitieve buitenspel situatie nog voorkomen. ‘Onze meiden’ werken zich het vuur uit de schenen om voetbalminnend Nederland verder op de kaart te zetten. Zou dat de Nederlandse media ook nog lukken binnen de zuivere speeltijd?