Moet je daar geen verstand van hebben dan?

minivo 7 jun 2015

Ongeveer een jaar geleden vind het volgende gesprek plaats in politiek Den Haag:

Ik heb een ideetje waarmee we ongelofelijk veel geld kunnen besparen.
Laten we de zorg afstoten en deze laten verzorgen door de gemeenten zelf. Dan hebben wij die eeuwige discussies niet meer omdat de gemeenten ervoor opdraaien. En er blijft er meer in de schatkist over voor ons.
– Klinkt goed, hoe wil je dat aan de burgers uitleggen dan?
We zeggen dat het beter is voor de zorgkwaliteit omdat de gemeenten beter op lokaal vlak kunnen bepalen waar, voor wie en wat voor zorg er geleverd moet worden. En dat die persoonlijke zorg ook nog eens een besparing oplevert. Wij blij, gemeenten blij!
– Gemeenten blij? Denk je dat die dat aankunnen dan? Die hebben daar helemaal geen kijk op!
Dat is toch niet belangrijk? Wij houden geld over en gezeik blijft binnen de gemeenten.
– Maar je kan op je vingers natellen dat die overgang niet zomaar lukt.
Ja, dat weet ik ook wel. Dan zeggen we dat er kleine tegenslagen zijn die al grotendeels zijn opgelost. Dat is niet waar natuurlijk, maar dat antwoord kunnen we telkens herhalen in de kamer. Politici komen daar altijd mee weg. Goed voor de schatkist, dus goed voor ons…..

Later dat jaar, in verschillende gemeenteraden:

Heb je het al gehoord? Het kabinet wil van de zorg af en gaat het in onze maag splitsen! Moeten we zelf gaan bepalen wie welke zorg gaat krijgen!
– Wat vreselijk! Daar hebben we helemaal geen verstand van, en al helemaal geen geld voor.
Nee joh, dat is juist heel goed. We krijgen daar geld voor en mogen zelf bepalen hoe we dat gaan uitgeven. We maken de regels een stuk strenger tot onmogelijk en ik geef je op een briefje dat we hier flink aan kunnen verdienen.
– Maar daar zijn de mensen dan toch slachtoffer van? Dat kun je toch niet maken naar de maatschappij toe? En erger nog, daar krijgen wij dan straks de schuld van!
We gaan ons dan natuurlijk uitgebreid niet herkennen in de situatie, kom je altijd mee weg. In Den Haag doen ze niet anders. Nee, geloof me, dit is echt het beste wat ons overkomen kan. Houden we eindelijk weer geld over voor een flinke salarisverhoging èn om weer eens als vanouds te kunnen speculeren. Weet je nog? IJsland? Zo jammer dat dat toen mislukt is. Kunnen we dat weer goedmaken met een nieuw gokje. Het is toch ons geld niet.
– Ja zo had ik het nog niet bekeken. Mooie ontwikkeling zeg, de toekomst ziet er weer goed uit voor ons…..