Logisch nadenken

Ze durven het niet. Geen van allen. Recruiters durven de ultieme vraag om sollicitanten te testen op hun logisch denkvermogen niet te stellen.
Toegegeven, het staat een beetje raar om een sollicitant te vragen of hij dan wel zij misschien een uitvaartverzekering heeft. Je kent elkaar immers nog maar kort en de sollicitant is alleen lévend geïnteresseerd in een baan en van nut voor de werkgever.
Toch is de vraag naar het hebben van een uitvaartverzekering de beste test voor de grijze cellen van de kandidaat. Ga maar na. Hoogstwaarschijnlijk ben je verzekerd tegen brand, zoals verreweg de meeste mensen. Je weet immers niet óf je ooit brand krijgt, je weet niet hoe váák je brand zult krijgen en je weet niet eens bij benadering wat daarbij de schade zal zijn. Kan een schroeiplek in een oud tafelkleedje zijn of een rokende puinhoop van je huis en de gehele inventaris. Allemaal factoren die onzeker zijn en waartegen je je dus wilt verzekeren.
Maar nu doodgaan. Denk je dat je ooit dood zult gaan? Als je geen Louis van Gaal heet, zul je daar waarschijnlijk niet aan twijfelen. En hoe vaak denk je dan wel niet te overlijden? Wou je er een hobby van maken of de maximale kwantumkorting bij de kistenboer binnenslepen? Misschien wel een goed idee. Na vier keer begraven en zeven keer gecremeerd te zijn, schrijf je vást een bestseller over je ervaringen. Of zullen we het voor het gemak toch maar op één keer overlijden houden? En hoeveel kost je begrafenis of crematie? Daarvoor hoef je alleen maar een paar websites van uitvaartondernemers te bezoeken, of makkelijker nog, een individuele berekening te maken op www.watkostdoodgaan.nl. Kortom, alles wat bij brand onzeker is, staat bij je uitvaart dus al aardig vast.
Een uitvaartverzekeraar betaalt iedere verzekerde daarom precies één keer uit, niet vaker en niet minder vaak. Omgekeerd betaalt iedere verzekerde zijn eigen uitvaart dus gemiddeld zelf, plús een flink aandeel in de kosten en de winst van de uitvaartverzekeraar. Financieel voordeel haal je alleen als je het onuitsprekelijke geluk hebt lekker jong de pijp uit te gaan! Voordeel voor je nabestaanden, dan wel te verstaan.
Nee, wie zo’n flauwekulproduct als een uitvaartverzekering heeft afgesloten, heeft beslist niet logisch nagedacht. Maar ja, ze durven het toch niet te vragen, die recruiters.