Hulp? Help!

Avansstudent 4 jun 2015

(Zinloos) geweld en agressie tegen hulpverleners, wij worden er boos van! Vooral omdat wij nu zelf bezig zijn met een opleiding, waarin we er alles aan doen om andere mensen te kunnen helpen. We begrijpen het gewoon niet. Vinden mensen het soms stoer om een hulpverlener in elkaar te slaan? Geeft het ze een kick? Wij vinden het onbegrijpelijk. Daarom willen wij door middel van deze column jouw aandacht trekken voor dit onderwerp. Want wist je dat 65% van de hulpverleners te maken krijgt met agressie en geweld in hun werk? En het gaat zelfs nog verder dan dat… Het gaat zo ver dat hun privésituatie er onder lijdt. De gevolgen van al deze agressie en geweld zijn onder andere een hogere ziekteverzuimpercentage en neerslachtigheid onder hulpverleners. De vraag is nu: hoe moeten wij ons nog veilig voelen, als onze hulpverleners zich niet eens meer veilig kunnen voelen? Wij met z’n alle kunnen er wat aan doen, dus jij ook. Blijf er daarom nu even bij en let op over wat je in het vervolg zelf kunt doen wanneer jij zoiets ziet gebeuren.
Punt 1: haal er altijd andere mensen bij als dit mogelijk is, samen sta je sterker dan alleen!
Punt 2: bel meteen 112 en zorg dat iemand bij het slachtoffer blijft.
Punt 3: onthoudt de dader zodat je deze kan beschrijven aan de politie.
Punt 4: maak foto’s als dit mogelijk is. En nee, geen selfies, maar foto’s van de dader zodat de politie hier iets mee kan.
Als laatst, punt 5: houdt de dader aan… als je durft. Wij als vrouwen zullen dit misschien niet snel doen wanneer er een macho man voor je staat. Dus zorg dat je een goede getuige bent.

Daarnaast kan ook jij het geweld en de agressie verminderen door er zelf gewoon geen deel van uit te maken. Dus wanneer jij het niet eens bent met het handelen van een hulpverlener, spreek dit dan uit in plaats van geweld of agressie te gebruiken. Of liever nog, laat die mensen gewoon hun werk doen, ze hebben het al zwaar genoeg.

Wist je trouwens dat hulpverleners bijna geen aangifte meer doen bij de politie tegen hun dader(s)? De hulpverleners zijn het geweld zo gewend, dat ze er niet meer bij nadenken om aangifte te doen. Als ze er al aan denken, durven ze het niet meer omdat ze bang zijn voor wraak. Hoe triest is dat? Dus om deze redenen… Vergeet de agressie en geweld en heb respect voor deze mensen, we kunnen niet zonder ze!