Het verlengstuk van onze tekortkomingen

Maciej 26 jun 2015

Een tijdje terug heb ik een concert bijgewoond van Linkin Park. Ondanks de extatische toestand waarin ik me bevond, kon ik het niet laten om diegenen in mijn omgeving te observeren.
Voor mij stond een man van 40+ die het merendeel van het concert bezig was met het maken van opnames met zijn smartphone. Hoewel ik aanvankelijk dacht: ’wat zonde, hij zou beter zijn energie kunnen steken in het genieten.’, vraag ik me nu af: Is dat eigenlijk wel zo?
Van oudsher gebruikt men uitvindingen om gebreken te maskeren. Een paard om sneller voort te bewegen, een wagen om meer te kunnen verplaatsen. Een bril om te zien en een smartphone om in dit geval te onthouden wat anders verloren zou gaan. Ons lichaam ververst al onze cellen in een cyclus van 7 jaar. Aangezien er telkens een kopie van een kopie wordt gemaakt, heb je meteen (weliswaar vereenvoudigd) een verklaring voor waarom je geheugen achteruit gaat.
Een computer, tablet, smartphone en iets specifieker social media zijn (mits correct gebruikt) geweldige tools en in zekere zin een verlengde van ons bewustzijn. De eerder genoemde 40-plusser kan over 21 jaar nog steeds met kippenvel het concert herleven in plaats van beroep te doen op een herinnering die al drie keer herschreven is.
Onze tekortkomingen zijn geen schande, ze zijn immers de aanleiding voor een (technologische) groei die we amper bij kunnen houden. Misschien wordt het eens tijd om ze beter te leren benutten, want waarom zou je leven in het moment als je het moment voor altijd “in jou” kan laten leven?

Lees dit en meer op mijn blog www.tegenpolen.pl