Glutenvrees

Het is me opgevallen dat een schap in de supermarkt de laatste tijd meters heeft gewonnen. Het suikervrije Zonnatura schap is opgegroeid. Van een gepest kind dat stilletjes in een hoekje zat, uitgegroeid tot een luidruchtige puber met kaartjes voor de skybox. Van al die verantwoorde producten groei je klaarblijkelijk snel. Wat zit er in dit verantwoorde dieet waardoor dit schap zo snel groeit? Of beter gezegd, wat ontbreekt er aan? Gek genoeg maar 1 ding: gluten. Gluten zijn een groep eiwitten die zich bevindt in sommige granen zoals tarwe, rogge en spelt. De gluut heeft daarmee een heel groot deel van de wereld veroverd als je je bedenkt dat tarwe het meest verbouwde graan op aarde is. Toch lijkt een steeds groter wordende groep mensen hier verandering in te willen brengen. Gek want gluten hebben wel degelijk een functie; ze geven elasticiteit en stevigheid aan bijvoorbeeld brood. Glutenvrij brood is vaak slap, droog en muf omdat die eiwitten ontbreken.

Er is een steeds groter wordende groep mensen die officieel geen coeliakie heeft maar zeggen zich beter te voelen met een glutenvrij dieet. Hoe komt het dat de gluut een pispaaltje is geworden? Zoals bij wel meer dingen is de populariteit voor glutenvrije voeding overgewaaid uit Amerika. Denk aan de angst voor koolhydraten, geschept door het Atkins dieet of het zeer strenge 13-dagen dieet. Sinds cardioloog Wiliam Davis (volgens zijn blog is hij naast cardioloog ook ‘health crusader’) zijn boek Wheat Belly heeft uitgebracht is de hype begonnen. In Wheat Belly (in Nederland ‘Broodbuik”) beschrijft hij alle nadelen die het eten van ‘gewone tarwe’ met zich meebrengt. De voedselindustrie houdt van dit soort extreme theorieën. In plaats van dat de voedselindustrie de bestaande producten aanpast krijgt ze de kans om een light, suikervrije, glutenvrije versie te introduceren, en zo hun assortiment (en zo hun doelgroep en omzet) te vergroten.

Het gevaar van de anti-gluten hype is dat mensen automatisch denken dat ze gezonder bezig zijn. Zelfs Esther Melenberg, hoofd diëtiek bij de Nederlandse coeliakie vereniging, benoemt dit in een artikel over voedingshypes in Trouw uit 2014. Glutenvrije pannenkoeken bijvoorbeeld; het blijven pannenkoeken, niet bepaald het schoolvoorbeeld van een gezonde maaltijd. Ik denk dat we niet moeten doorslaan met het uitbannen van bepaalde voedingsmiddelen maar gewoon ons verstand moeten gebruiken. Eet gezond, niet te veel of te weinig en wees vooral niet bang voor de gluten.