Ga naar buiten, adem de zon in!

Mooi weer betekent een flashback naar mijn jeugd. Lekker voetballen op het schoolplein, kikkervisjes zoeken in de meertjes in de buurt en picknicken in de duinen. Achter de skelterhangen op mijn skeelers en tenten bouwen in de tuin. En elke avond vol van alle ontdekkingen en compleet gelukkig aan tafel. De volgende ochtend met energie voor tien weer het bed uit en met pyjama en al de tuin in. De hele dag spelen, lachen en genieten. Lekker fietsen door de zon, briesje door de haren op naar nieuwe avonturen in de zomerse wonderdagen. En ’s avonds, net voordat de hemel barst het badje uitrennen en snel mij mama in de handdoek springen. Zorgeloos en totale vrijheid!

Met weemoed kijk ik uit het raam van het kantoor, de strak blauwe lucht brengt mij tien jaar terug in de tijd. Vol onbegrip lees ik regelmatig dat één op de vijf kinderen speelt helemaal niet of slechts één keer per week buiten. En dit zou dan komen door te weinig speelmogelijkheden.

Lieve ouders, open de deuren en het avontuur komt al naar je toe! De beste herinneringen komen niet binnen gesloten deuren. Stap de wijde wereld in. Voor een kind is de wereld dichtbij nog zo groot! Er is zoveel te ontdekken, spelen en te doen. Alleen een zonnige dag doet mij al herinneren aan al mijn beste jeugdherinneringen. Die echte gelukmomenten die je allen als zorgeloos kind kan hebben, bestaan niet tussen vier muren. Ga naar buiten, adem de zon in en maak die herinneringen.

Woensdag 10 juni is het de jaarlijkse Nationale Buitenspeeldag. De kinderzenders gaan op zwart en er worden overal activiteiten georganiseerd. Het is ongelofelijk dat dit nodig is om de kinderen naar buiten te krijgen. Spandoeken en brochures worden uitgedeeld om de waarde van het buitenspelen uit te leggen aan de ouders.

Kijk even simpelweg terug naar jouw jeugd en naar je mooiste herinneringen. Naar de dagen waarop jij je vrij voelde, alsof de wereld aan je voeten lag. Zonder zorgen en waarin tijd niet bestond. Die dagen wil iedereen in zijn herinnering. Dus stuur de kids naar buiten, laat ze ontdekken, vallen en rennen. Laat die energie eruit en zo kom je zelf ook nog aan je vitamine D. Geniet ervan zolang het kan want zodra ik de weersverwachting online check, zie ik weer een tropische dag in de verwachting, op vrijdag…