Even schrikken

Karl 9 jun 2015

Laatst kwam ik een masturberende man tegen op het toilet. Dat was wel even schrikken, ja, voor ons allebei. Hij zei: ‘Eh, bezet,’ en trok de deur maar weer gauw dicht. De trein denderde door en ik liep naar de volgende coupé. Want ‘n aanvaring met die kerel als ‘ie z’n kwakje dan eindelijk kwijt was, dat wilde ik hem, maar ook vooral mezelf besparen.

Dus ik liep, en ik omklemde de telefoon in mijn broekzak en dacht: zou hij op de wifi van de NS naar z’n porno kijken? Vast niet, want dat netwerk krijgt al nauwelijks mijn Twitter werkend, laat staat een goed kwartier aan full-HD gerampetamp tussen twee tieners op ’n terracottakleurige bank. Of misschien keek ‘ie gewoon naar wat foto’s van zijn meisje, heel lief. Of naar die knappe collega van afdeling accounting, iets minder lief.

Misschien was ‘ie wel eenzaam, of verslaafd, of eenzaam en verslaafd. Had z’n moeder hem nooit liefde gegeven, of juist teveel – of precies genoeg, maar dat het ergens anders mis was gegaan. Misschien had ‘ie het wel nooit eerder gedaan, was dit zijn aftrektreinreisontmaagding – en nou net op dat moment kwam ik aangezwalkt: open met die deur, meneertje!

Aan de andere kant: misschien was het wel zijn bedoeling dat ik hem zou zien. Wie masturbeert er nou in een trein en vergeet de deur op slot te doen? Dat is zó’n grote beginnersfout, zelfs beginners maken die niet meer. Misschien… misschien was ik wel ’t zetje dat ‘ie nodig had om, nou ja, je weet wel.

Misschien was ’t wel een engerd, of een psychopaat, of ’n enge psychopaat. Had z’n vader hem altijd geslagen, of juist nooit – of precies genoeg, maar dat het ergens anders mis was gegaan. Misschien doet ‘ie dit wel altijd, is dit z’n wekelijkse aftrektreinroute – en ik ben er met open ogen ingetuind: open met die deur, meneertje!

Dus ik liep, omklemde de telefoon in mijn broekzak en ik dacht: hoeveel mensen zouden wel niet hetzelfde doen? Niet per se hier in de trein, hoor, maar op hun werk, of bij de gemeente, als ze op hun nieuwe paspoort wachten. Die kerel met die snor, die blonde stoot, dat mens met die Metro? Zouden zij wel wifi hebben? Full-HD video of een fotootje? Van een vreemde of hun vriend(in)? En, de allerbelangrijkste vraag: zouden zij de deur wél op slot doen?