Discriminatie op basis van naam?

Wikster 4 jun 2015

Vorig jaar ben ik op hbo-niveau afgestudeerd in commerciële economie. Sindsdien ben ik op zoek naar een baan in marketing(communicatie).
Onlangs besloot ik te solliciteren naar een vacature voor assistent marketeer. Een week later kreeg ik een afwijzing; mijn ’profiel’ sloot niet aan!
Tijdens een pauze op werk nam ik de tijd om toch nog een keer te kijken naar de vacature. Daarna nam ik mijn motivatiebrief nog een keer door en checkte ik mijn C.V. nog een keer op eventuele verbeterpunten. Ik kon er maar geen grip op krijgen! Gedurende mijn banenjacht had ik vaker dergelijke afwijzingen gekregen. Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken. De vacature stond nog open en ik solliciteerde nogmaals. Dit keer veranderde ik mijn naam in ‘Thomas de Bruijn’. Omdat ik niets aan het toeval wilde overlaten, schreef ik een informelere motivatiebrief. Ik zette hier bewust enkele kleine spel- en stijlfouten in. De ‘catfish-sollicitatie’ was verstuurd!
De volgende ochtend kreeg ik een mail van het bedrijf. Het was zowaar een uitnodiging om de volgende dag (!) op gesprek te komen. Was dit toeval of werd ik ineens wel uitgenodigd door de Nederlandse naam?!

Ja! Ik ben een allochtoon met twee ouders die uit Suriname komen. Wil dat wat zeggen? Ik ben geboren en getogen in Nederland. Ik ben een trotse Delftenaar! Op de basisschool zong ik iedere ochtend het ‘onze vader’ mee en thuis werd ik Nederlandstalig opgevoed en kreeg ik ook het Hindoeïstische geloof mee. Mijn middelbare school heb ik afgerond op vwo-niveau. Vorig jaar heb ik mijn hbo-studie afgerond. Misschien weet ik nog meer over de geschiedenis van dit land dan de gemiddelde Nederlander. Waarschijnlijk beheers ik zelfs de taal beter dan de gemiddelde Nederlander. Vertel mij dan maar eens waarom Thomas wel mag komen!
Ik besloot naar het sollicitatiegesprek te gaan om uitleg te vragen. Ik wilde absoluut geen slachtoffertje spelen. Dit gebeurt namelijk al vaak genoeg.

De volgende dag zat ik bij het bedrijf. Met een ietwat bedrukte en voorzichtige glimlach hoorden de recruiter en een marketeer mijn verhaal aan. Ze hadden zelfs een ‘uitleg’ voor me.
Binnen een week zouden de functie-eisen zijn veranderd, waardoor mijn tweede sollicitatie wel zou aansluiten. Omdat ze maar liefst 60 (wauw!) sollicitaties hadden ontvangen, hebben ze niet meer gekeken naar oudere sollicitaties (die in potentie dus wel zouden kunnen aansluiten). Ze benadrukten daarbij dat ze absoluut niet kijken naar iemands achtergrond, uiterlijk of naam.