Democratie versus achterkamertjes
Meneer Rutte is van mening dat hij het nieuwe belastingplan het beste in de achterkamertjes kan maken. Zijn argument hiervoor is dat het plan meer kans van slagen heeft als het niet in de openheid komt.
Niemand kijkt mee, dus ook geen kritiek… is dit de gedachtegang van de minister president? Als Nederlands burger is openheid het eerste wat ik vraag van de politiek. Te allen tijde. Het volk heeft recht om op de hoogte te worden gehouden. Ik vind het al belachelijk dat ‘de achterkamertjes’ een begrip is in de politiek.
Bovendien wekken de achterkamertjes wantrouwen. Het ontvangen van kritiek is inherent aan het presidentschap, meningen zullen altijd blijven verschillen. Maar zolang je intenties zuiver zijn en het kan beargumenteren heb je van niemand wat te vrezen. Het beargumenteren moet ook geen probleem zijn aangezien dit wel bij de competenties hoort van een politicus.
In Nederland zijn er veel mensen in armoede. Moeten zij maar gewoon afwachten wat er op hun afkomt? Democratie vertaalt vanuit het latijn is; het volk regeert. Het minste wat het volk dan kan verwachten is openheid over zaken. Door de achterkamertjes en de dubbele agenda’s wordt ‘de normale burger’ klein gehouden. Want als kennis macht is, dan is gebrek aan kennis onmacht.