De Nederlandse kenniseconomie met weinig kennis

Niekdemeijier 18 jun 2015

Nederland wil zich onderscheiden door middel van kwalitatief goed onderwijs: politici pretenderen te willen bouwen niet op de verrotte huizenmarkt of de onzekere internationale handel maar op simpele pure kennis, de kenniseconomie. Het probleem is alleen dat wij helemaal niet zo speciaal zijn qua onderwijs en zeker niet vergeleken met andere landen. We willen een kenniseconomie zijn zonder in onderwijs te investeren, we bouwen op kennis zonder kennis.

Er zijn in ons land 13 universiteiten, India heeft er 719. Met het enorme populatie verschil meegenomen heeft India per 1000 inwoners minder universiteiten. Dit lijkt iets slechts maar het resulteert in het feit dat alleen de beste van de beste in India kunnen gaan studeren. En het mooiste is nog, studenten in India weten dat ook. In ons land kan je dokter worden door zes jaar slapend door het gymnasium te komen. Af en toe in je boek kijken en vooral veel zuipen. Zijn wij een kenniseconomie?!

Scholen houden van regels, leraren houden van autoriteit en studenten houden er dus van om daar tegen in te gaan. Waarom zou je iets doen in de les als je een inspiratieloze saaie leraar voor je hebt waarvoor je nul respect hebt? Ik vind ook dat studenten zichzelf moeten kunnen motiveren en ik ben het er 100% mee eens dat je naar school gaat voor jezelf maar zo werkt het nou eenmaal niet. Daarbij is ons schoolsysteem veel te soft, we willen dat studenten hun best doen maar aan het einde van de dag belonen we ze toch wel met een diploma. Te veel regels, te weinig goede leraren en een te slechte standaard. Een kenniseconomie met steeds minder kennis.

Ja, het klopt, ik ben alleen maar kritiek aan het geven zonder zelf een oplossing te bedenken. Maar het is altijd beter om te zeggen dat je iets niet kan of iets niet weet, dan te pretenderen dat je dat wel doet. Ik weet niet hoe wij ons schoolsysteem moeten aanpassen om wel de kenniseconomie te worden die we zo graag willen zijn. Iets meer zelfstandigheid, meer motivatie onder studenten in plaats van een zesjes cultuur en meer investeren in onderwijs lijkt me alvast een goed begin. Er is een ding duidelijk, wij zijn geen kenniseconomie, dat moeten we nog maar zien te worden…