De maatschappij waarin slachtoffers sletten zijn

Danter01 8 jun 2015

Maandag avond ‘internet pesters aangepakt‘ op de buis. Deze avond ging het programma over Chantal waarvan een ‘wraak porno’ filmpje op internet rondgaat. Heel Werkendam ziet het filmpje en oordeelt over Chantal..

Ze zou een slet zijn en het is dus haar eigen schuld dat dit filmpje uitlekt. ‘Dit kon ze toch verwachten’ is het excuus waarmee men dit filmpje doorstuurt. Dit is allemaal het gevolg van het stigma dat onze samenleving aan slachtoffers van dit soort zaken hangt.

Ook slachtoffers van verkrachting krijgen vaker dan eens te horen ‘dat ze niet zoveel hadden moeten drinken’ of ‘dat ze zo uitdagend gekleed waren’ en soms zelfs dat ‘ze zo erg met de dader hebben zitten flirten dat ze dit konden verwachten.’

Zeggen wij in het vervolg tegen een slachtoffer van een zakkenroller dan ook dat ze maar geen portemonnee bij zich hadden moeten hebben? Dan kon deze portemonnee immers ook niet gejat worden toch? Dom van ze dat ze die portemonnee hadden mee genomen, je weet toch dat zakkenrollers daar op lopen…

Nee dit is een stuk minder populaire mening dan die van een alinea daarboven terwijl in beide gevallen toch echt een grens word overschreden. De actie onschuldig en niet strafbaar, het gevolg is dat in alle gevallen wel. Waarom hangt er dan zo’n stigma aan de eerste twee slachtoffers en niet aan de derde? En waarom staan wij dat als samenleving eigenlijk toe?

Je hoort zo weinig een sterk tegen geluid tegen mensen die beweren dat het deze meiden hun eigen schuld is. En als er dan al word gezegd dat het niet hun schuld is dan word er wel aan toegevoegd dat het ‘een beetje dom’ was om überhaupt in die situatie te komen. Maar ook dat vind ik onacceptabel, die meiden deden niets verkeerd en zijn niet dom.

Laten we dus stoppen met deze slachtoffers de schuld te geven van deze misdaad, er treft hen namelijk geen blaam. Laten we stoppen om dit soort filmpjes als een lopend vuurtje te verspreiden. Deze meiden zijn allemaal slachtoffer . Bedenk dat de volgende keer voordat je op verzenden drukt.

Mocht jij hier zelf mee te maken hebben (gehad) onthoud dan goed; er zijn mensen die je zullen veroordelen, mensen die zeggen dat je je moet schamen en je zal misschien zelfs denken dat je leven nu voorbij is. Weet dan dat ik vind dat je sterk bent en dat je de moeite waard bent. Dat je geen slet bent en dat het absoluut niet jou schuld is. Doe aangifte, hou je rug recht en wees trots op wie je bent.

Chantal je bent geen slet.