‘Dat zijn sowieso neptieten’

Marieke Knorren 11 jun 2015

‘Shit hé, ik zie alleen maar platte buikjes’, zeg ik tegen mijn vriendin als we het strand van Zandvoort oplopen. Het is de eerste hete dag van het seizoen. Het zand brandt onder onze voeten, maar het zeewater is nog ijskoud. Het strand ligt vol met badlakens, met daarop gebruinde meisjes met afgetrainde buikspieren en slanke benen.

Ik vraag me af of deze overvloed aan perfecte lichamen het resultaat is van talloze quinoashakes en body challenges. Heb ik dan toch de boot gemist met mijn toewijding aan ouderwetse bruine boterhammen en mijn zwak voor chips en chocola? En terwijl ik niet snel onzeker ben over mijn lichaam, ga ik mij hier, op het strand in Zandvoort, bijna afvragen of ik dat misschien wel zou moeten zijn.

Die gedachte vervliegt snel als ik merk dat alle hoofden in een straal van dertig meter vanaf mij dezelfde kant op kijken. De zonnebrillen gaan omhoog om alles eens goed te kunnen bekijken. Daar, achter een gehuurd windscherm van Lipton, staat een vrouw met een perfect figuur én grote borsten.

Iedereen heeft commentaar. ‘Dat zijn sowieso neptieten’, luidt het oordeel. Maar ondertussen zie ik ze denken: had ik maar zo’n boezem. En op dat moment valt bij mij het kwartje. We zijn nooit tevreden met wat we hebben. En dat zouden we wel mogen zijn.

Afgelopen tijd werd het internet volgegooid met healthy foodblogs, sportschool selfies en buikspierkwartiertjes. Sommige mensen zweren erbij, anderen eten nog liever hun schoenen op dan in de sportschool gezien te worden. En dat is prima. Want je moet doen wat past bij jouw lichaam en persoonlijkheid.

Laatst was ik op een feestje, waar een jongen tegen mij zei: ‘Waarom zijn meiden altijd zo geobsedeerd door afvallen?’ Aangezien ik de hele avond pizza en chips had gegeten, vond ik het een misplaatste opmerking. Echt niet dat elke vrouw daar geobsedeerd mee is. ‘Het boeit echt niet of je een vetrolletje meer of minder hebt, hoor’, zei hij daarna. En daar geef ik hem helemaal gelijk in.

Waar het op neer komt: de één voelt zich goed bij regelmatige sportschoolbezoeken, de ander bij een fietstocht naar het werk. De één eet het liefst elke dag salades en groenteshakes, de ander houdt van koekjes en aardappels met groenten. En dan maakt het niet uit hoe je lichaam eruit ziet, als je jezelf er maar goed en gezond in voelt. Wees blij met je lichaam, en gun de ander die cup F!