Belgische in Nederland

IngeVB 7 jun 2015

Wij Vlamingen, lachen nogal met de ‘gierige’ mentaliteit van de Nederlanders.
Je zou eens moeten weten hoe vlug je die microbe te pakken krijgt als je hier een tijdje woont. Vorig weekend gingen we terug naar Antwerpen en had ik op voorhand een lijstje klaar voor de supermarkt: water, yoghurt, kuisproducten,….Want hier in Nederland kost het ofwel veel meer: kuisproducten, of de verpakkingen zijn te klein : frisdrank en water. Soms vindt je pakken per vier, maar dat is zoeken. Het statiegeld van de plastiekfles is veel duurder dan het water wat er in zit. En dan heb je nog de te grote verpakking van de yoghurt. Omdat we onze boterhammekes meenemen naar het werk, is een pot yoghurt van 1 liter toch wel wat veel.
Met een bomvolle autokoffer zijn we op zondagavond dan terug naar hier gekeerd. Gelukkig was het al donker toen we hier aankwamen want de buren zouden nogal ‘achterklaps’ hebben gehad over onze Belgische inkopen.
Alhoewel, achter de rug praten kunnen ze hier in Nederland niet. Ze zeggen het liever in je gezicht. Ja, ze vinden van zichzelf dat ze rechtuit, rechtaan veel socialer zijn dan wij. Ze noemen ons niet echt achterbaks, maar daar komt het toch op neer als ze via veel omwegen, de Vlaamse mentaliteit aan ons uitleggen.
Het belangrijkste op het winkellijstje zou ik nog vergeten. Staat er hier in de supermarkt iets in promotie, noemen ze dat ‘bonus’ . En ik kan je verzekeren dat die ‘bonus’rekken, tegen dat jezelf naar de winkel kunt gaan, leeg staan. Na het weekend zijn de rekken nog steeds niet aangevuld. De leveringen komen pas op maandagnamiddag of op maandagavond zodat je best op dinsdag je inkopen doet. Ondenkbaar dat er in België geen broccoli of courgette in de winkel ligt. Hier komt dat wel eens voor.
Als mensen in Antwerpen mij horen praten, vragen ze van waar ik ben. Ook al hoor je heel goed dat ik West-Vlaamse ben. Op het werk heeft Johan nog in België gewoond. Hij noemt het West-Vlaams geen dialect. Hij vindt het net zoals het Fries hier een andere taal. Je moet dan weten dat ik niks van dat Fries versta. Zouden ze ons in Antwerpen ook niet verstaan 😉 ?
Hier vragen de mensen niet van waar ik ben. Hier ‘zeggen’ de mensen dat ik Belgische ben.