Alle Dagen Heerlijk Druk

Patricia M. 3 jun 2015

Ik kijk naar de vrouw tegenover mij, die met een vriendelijk gezicht het een en ander aan de hand van een afbeelding uitlegt. Ik kan me vinden in de feiten die ze noemt en ik voel me deels opgelucht. ‘Creatief, vindingrijk en spontaan’ zijn een paar van de woorden waarmee ze de positieve kanten van mijn ‘stoornis’ probeert te belichten. Maar ook ‘impulsief, beweeglijk en snel afgeleid zijn’ zijn de woorden die binnenkomen. Een heel arsenaal aan termen en benamingen wordt afgevuurd, welke mij bekend in de oren klinken.

Wanneer ze mij op het hart heeft gedrukt voorzichtig met het delen van mijn diagnose te zijn, ik mijn jas en tas heb gepakt en ik de deur uitloop, weet ik na alle indrukken niet meer wat ik moet voelen of denken. Waar ik als jonge vrouw grip op mijn leven, en dus ook mijn positieve en negatieve eigenschappen, probeer te krijgen, lijkt dit nu achterhaalt. ADHD lijkt mijn complete palet aan karaktertrekken te overkoepelen, en deze gedachte geeft me een leeg gevoel.

Waar ik al van jongs af aan snel afgeleid was, maar waar ik zelf een bloedhekel had aan hyperactieve klasgenootjes, krijg ik per slot van rekening zelf de beruchte stempel op mijn voorhoofd gedrukt. Na het internet afgespeurd te hebben naar ‘symptomen’ voordat ik de molen in ging, lijkt de klap nu wel iets verzacht, maar de dagen die volgen na het gesprek van diagnose lijk ik mijn spontaniteit kwijt te zijn. Ik betrap mezelf steeds opnieuw op mijn ADHD-gerelateerde trekjes en ik begin me steeds meer aan mezelf te irriteren.

Maar wanneer ik het uitleg, wordt er positief gereageerd. Men had het niet echt verwacht, herkent na toelichting wel de symptomen, maar hebben dit niet als een probleem ervaren. Ze zien mij als een vrolijke meid. Waarom zou ik het zelf dan wel als een probleem zien? Stukje bij beetje voel ik de spontaniteit terugkeren.

Ik besef me gelukkig weer, met behulp van familie en vrienden, dat ik nu eenmaal ‘ik’ ben. Ik ben soms snel afgeleid en druk. Ik ben soms vergeetachtig. Ik ben zo nu en dan impulsief. Maar ik ben niet ADHD! Ik ben iemand die soms hard heeft moeten knokken om te zijn wie ze is. En ik zal mij los van enig excuus met energie en creativiteit blijven drijven tot verbetering. Ik heb mezelf weer gevonden, dus maak je borst maar nat!