Zomaar wat gedachten
Zomaar wat gedachten
Alle menselijke culturen zijn ontstaan vanuit een religie en zonder een verbindende levensovertuiging kan geen cultuur blijven voortbestaan.
Voor de Westerse cultuur is deze basis het christendom, maar omdat dit geloof in onze cultuur meer en meer aan invloed verliest, leven er in westerse landen steeds meer mensen zonder enige vorm van godsdienst.
Zo’n levenswijze kan alleen worden gehandhaafd, zolang al dan niet bewust, het christendom of een ander samenbindend geloof, de basis blijft voor al hun denken en handelen. Nu heeft ongebreidelde consumptie, krachtig aangewakkerd door agressieve reclame, elke andere ideologie verdrongen.
De beroemde Franse schrijver Michel Houellebecq, hoewel zelf atheïst, ziet dit in en heeft dit in zijn recente toekomstroman Soumission, in het Nederlands vertaald als Onderworpen, fantasievol uitgewerkt.
Hij betoogt dat het christendom aan kracht en invloed heeft ingeboet, maar dat de islam nog wel steeds een levenskrachtige religie is. die beslist niet op het punt staat te worden verdrongen door de westerse cultuur.
In zijn roman, die speelt in 2025, is in Frankrijk dan de islam staatsgodsdienst geworden, georganiseerd als democratie, met respect voor de mensenrechten en een veel grotere rol dan nu in islamititische landen de norm is, voor de vrouw.
Hij beschrijft een man, die een goede baan heeft en met een liefhebbende echtgenote en welopgevoede kinderen een hecht en harmonisch gezin vormt, maar die, net als Job in de bijbel, het ene na het andere verliest.
Zelf is de schrijver bij de terreuraanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs, een van zijn beste vrienden kwijtgeraakt, maar hij ziet in dat de islam niet te bestrijden is, dat de westerse cultuur voor hier wonende moslims en andere allochtonen onvoldoende inhoud heeft, en dat onze cultuur ook de autochtone bevolking meer en meer verweesd zal achterlaten.
Ook de uit Somalië afkomstige felle islamcritica Ayaan Hirsi Ali, die zich tot nu toe, vooral als gevolg van haar eigen jeugd in Somalië, geheel afwijzend tegenover de islam opstelde, pleit desondanks in haar recente boek Ketters voor een verlichte islam, die vanuit het islamitische bevolkingsdeel in westerse landen meer en meer invloed kan krijgen.
Gerard J.M. Dudink, 20 mei 2015