WEER: “Wederom Echt Een Raadsel”
Het weer voorspellen, het blijft een nationale hobby. Een ongrijpbaar raadsel als de wolken zelf: “Af en toe bewolking.” “Ik heb hier en daar een zonnetje ingetekend.” “Kans op een plaatselijke bui.” Toch wordt het IN (en niet buiten) het journaal vertelt als een feit. Moeiteloos wordt het ingekaderd in het andere nieuws, waar wel genoeg zekerheid over bestaat om het te delen, met het Nederlandsche volk. “Er IS een aardbeving geweest in Nepal” dat wordt vertelt. Niet: “Er is morgen kans op een plaatselijke aardbeving” of “Ik heb hier en daar een politieke moord ingetekend voor de namiddag.” De geaccepteerde foutmarge als weerman, is hoger dan bij mijn beroep.
De gevolgen bij een foute voorspelling gaat verder dan de irritatie over een ongebruikte paraplu die de hele dag onhandig uit je tas steekt. Denk aan koningsdag. Ik ken veel mensen die binnen bleven door de regen die was voorspelt. Ik nam het “risico” en ging na een zonovergoten festival naar huis, met een roodverbrande neus, die vloekte bij mijn oranje outfit. Hoeveel kaarten had de organisatie meer verkocht bij een andere voorspelling? Het is niet erg als het niet klopt. Maar wees eens eerlijk als je het domweg niet weet. Zo kan het ook: De weerman kijkt beschamend in de camera. Hij haalt radeloos zijn schouders op en het enige wat hij zegt is: “Terug naar jou Dionne.” Of maak gebruik van een disclaimer, die voorbijsluipt onderaan je scherm als een RSS feed tijdens het weerbericht. Als beleggen.nl reclame maakt, word je geattendeerd op de financiële bijsluiter. Terwijl de hoogte van de AEX net zo voorspelbaar is als de NAP-hoogte van morgen. En de (financiële )gevolgen kunnen hetzelfde zijn. Natuurlijk heb je verschillende factoren waarop je iets mag verwachten. En die verwachting mag je uitspreken. Maar gok niet, zodat JIJ de eerste tropische dag van het jaar hebt voorspelt, eerder dan je concurrent bij de commerciële.
“En nu het weer.” Vertel dat WEER staat voor: “Wederom Echt Een Raadsel” Iedereen begrijpt het concept van verwachting: Je verwacht ongesteld te worden, maar je raakt in verwachting (of andersom). Zoals een filosoof eens zei: “Verwacht elke keer als je op de fiets stapt een lekke band. Als het gebeurd, is het logisch en ben je niet teleurgesteld.” De meeste keuzes die we maken, zijn gebaseerd op verwachtingen als de feiten ontbreken. Maar goed, ik moet oppassen, want dat is een verwachting..