Wat vind je eigenlijk écht?
“Ja, nou ja. Ik vind eigenlijk, wij vinden eigenlijk dat, hoewel de manier waarop wellicht niet direct goed te praten is, dat het niet eenvoudig is om in dergelijke situaties, waarin je binnen één seconde een keuze moet maken, één seconde hè!, dat dit zo niet langer kan.” Was getekend, een gemiddelde topman of politici na een kritische vraag van een journalist.
Wat is dat toch, dat mensen die een grote organisatie vertegenwoordigen, niet hun mening durven te geven? Niet geheel toevallig is de enige politici die je kunt betrappen op het geven van zijn eerlijke mening, de man met de blonde kuif die zijn organisatie zelf heeft opgericht. Verder zien we slechts mensen met tegenzin achter de microfoon duiken, hun woorden wikkend en wegend omdat ze bang zijn dat ze andere mensen binnen de organisatie tegen het zere been schoppen. Omdat ze hun eigen carrière niet willen vergooien. Het dieptepunt was toen Giel Beelen op de radio aan Kamerleden vroeg naar niet-bestaande situaties, en Ineke van Gent en John Leerdam met droge ogen een antwoord verzonnen.
Waarom maak ik me hier druk om? Vooropgesteld, het komt niet wijs over. Niets zo tenenkrommend als een zwalkende woordvoerder. Belangrijker nog is dat onze samenleving wordt gemaakt door excentrieke persoonlijkheden. Directeuren als Richard Branson, voetballers als Maradona en politici als Berlusconi maken de samenleving. Los van wat je vindt van hun gedrag, deze mensen zijn onmisbaar in een samenleving. Met alleen maar gulden middenweg komen we er niet.
De grap is dat het natuurlijk nooit zo kan zijn dat er aan de top van Nederlandse organisaties geen excentrieke figuren staan. Feit is dat iedereen zo is gevormd. En dat is jammer. Daarom heb ik een advies voor al deze mensen: zeg wat je nou eigenlijk écht vindt. Zeg niet wat je denkt dat jou de minste problemen gaat opleveren binnen de organisatie. Eigenlijk is dit dan ook een appèl op mensen binnen de organisatie: geef directeuren de woordvoerders de vrijheid om te zeggen wat ze vinden. En dus om fouten te maken. Het maakt het voor de buitenwereld zoveel aangenamer!